Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Składniki: jajek szklanki mąki szklanki cukru kostki margaryny łyżek oleju puszka masy makowej. Prosty przepis na makowiec na Święta.
To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Też cudownie się udał, uwielbiam serniki, choć generalnie mi się nie udają.
Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej. Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście.
Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Najlepszy i sprawdzony przepis na makowiec ucierany.
To super proste ciasto z dodatkiem masy makowej, które zawsze wychodzi. Możesz do niego użyć też masy makowej z puszki. A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to?
Makowic lany lub ucierany na Święta! Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem. Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.
Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową oraz bakalie i zawijamy. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)).
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Kruche ciasto przełożone domową masą makową oraz słodki lukier tworzy przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, szczególnie przygotowanie masy makowej, ale dla takiego efektu i smaku warto je wykonać.
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. W jakim celu są te starte jabłka,do maku?
Nigdy nie piekłam z jabłkami. Ja nigdy tego nie robię. Podpieczony spód po raz drugi pieczony jest zbyt wysuszony. Pani podpieka spód w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.