środa, 14 listopada 2018

Makowiec puszysty

No świeta coraz bliżej i trzeba szysbciej coś porobić żeby potem nie było wszystko naraz. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Puszysty nawet z owocami?


Makowiec puszysty

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszysty makowiec. W tym roku na Wielkanoc zrobiłam chyba dwa najlepsze w życiu serniki (choć sernik mango wg laruinowego przepisu ciężko zdeklasować;)) - przynajmniej te nieprzekombinowane, tradycyjne. Nowojorski i puszysty jak chmurka - mogłam jeść naprzemiennie i nie mam pojęcia, który lepszy. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Sprawdź przepis na roladę lub makowiec z jabłkami!


Makowiec puszysty

Najlepszy sernik to taki, w którym ser jest aksamitny i puszysty. Dlatego warto zmielić go kilkukrotnie lub zaopatrzyć się w gotowy ser do sernika z wiaderka. Makosernik wyśmienicie smakuje z dużą ilością bakalii i aromatem pomarańczowym, który orzeźwia orzechowe nuty.


Sernik jest dla mnie normalnym, weekendowym ciastem całorocznym, jednak makowiec. Na tegoroczne Boże Narodzenie miałam powtórzyć tę struclę makową, która w zeszłym roku zniknęła w oka mgnieniu, jednak mama delikatnie zasugerowała połączenie z sernikiem i tak postwało to ciasto - połączenie mojego ulubionego, zawsze udanego. JAK UPIEC PUSZYSTY BISZKOPT – ZASADY WYPIEKU. Makowiec kojarzy mi się tylko ze Świętami.


Najlepiej jeśli wszystkie składniki na biszkopt mają temperaturę pokojową. Jedynym ustępstwem są tutaj białka. Jeśli są zimne szybciej się ubijają. Biszkopt jest bardziej puszysty i ma lepszy smak, kolor jeśli użyjesz jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu. Nie ma świąt bez makowców.


Polecam sprawdzony przepis na makowiec, który wcale nie musi być skomplikowany. Każdy może go zrobić a przecież Święta tuż tuż. I jeszcze jedna baza pod torty.


Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Seromakowiec bez spodu najlepiej zrobić z własnoręcznie przygotowanej masy makowej oraz. Udaje się za każdym razem, prosty do przygotowania, ze zwyczajnych, niewyszukanych składników, a przy tych bajecznie smaczny. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Jednak to popularne ciasto, do którego wykonania nie potrzebujemy dużego wkładu pracy. Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki? SUPER PUSZYSTY JABŁECZNIK – NAJLEPSZY PRZEPIS.


Ciasto można upiec na każdą okazję. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony.


Masę serową przygotowuje się błyskawicznie (do tego sernika użyłam gotowy ser w wiaderku z Piątnicy), wystarczy zmiksować składniki wg kolejności i gotowe (masa serowa jest bardzo rzadka, ale dzięki temu sernik wychodzi puszysty i delikatny). Pieczenie też nie jest długie jak na sernik, trwa minut. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez ok.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!


KuchniaLidla 7dni temu Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty