poniedziałek, 19 listopada 2018

Przygotowanie masy makowej

Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Do masy makowej użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj), jeśli nie chciałabym smażyć własnej (albo nie miałabym na to czasu), a ta ze sklepu nie byłaby dobrej jakości, użyłabym startej skórki ze świeżej pomarańczy - aromat pomarańczy to moim zdaniem ważny składnik masy makowej. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.


Przygotowanie masy makowej

Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Sernik na masie makowej 1. Nie wszyscy jednak mają.


By wyrobić spó zagniatamy ze sobą mąkę, cukier puder, masło, mleko, jedno żółtko i sól. Gdy będą ubite, wlewamy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 1stopni.


Wykładamy na podpieczone ciasto masę makową i równamy. Na nią łyżką nakładamy masę. Bakalie do masy makowej. Do przygotowania masy makowej można wykorzystać różne bakalie: orzechy włoskie, siekane, orzechy nerkowca (moje ulubione), blanszowane orzechy laskowe lub migdały. Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną.


Przygotowanie do min Czas gotowania v Wegetariańskie. Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam.


Przygotowanie masy makowej

Podana ilość masy makowej. Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii). Następnie je odsącz i posiekaj. Autor: Przepiśnik kuchenny.


Oddziel białka od żółtek. Utrzyj cukier z żółtkami, stopniowo dodawaj zmielony mak, mąkę z proszkiem do pieczenia, olejek. Wyrobioną masę przełóż do miski.


Jeśli użyjesz gotowej masy makowej, dodaj do. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Niewątpliwie warto poświęcić trochę czasu na samodzielne przygotowanie masy makowej , na pewno zdrowszej i smaczniejszej.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Zadanie nie jest trudne. Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast.


Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Masa makowa domowa jest nie tylko zdrowsza, ponieważ nie posiada konserwantów, ale także smaczniejsza i gwarantuje udane wypieki. Mak sobie sama zmielę w młynku do kawy. I fajnie, że ilość jest rozsądna, anie od razu tona masy makowej i potem weż i rób coś z tym. Migdały jeśli posiadają skórkę, wskazanym jest, aby zalać je wrzątkiem i po kliku minutach obrać ze skórki i następnie rozdrobnić (5).


Pozostałe większe bakalie lepiej również rozdrobnić. Doprawianie masy makowej. Teraz musicie roztopić masło (6). Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą.


Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z go mielonego maku,. Czy do sernika makowego również do tej masy makowej należy dać dwa ubite białka i dodatkowe dwie łyżki cukru? I jeszcze jedno pytanie- jak długo może taka masa czekać na upieczenie?


A makowiec to tylko gotowany robiłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty