Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie z polewą czekoladową , jest prosty w przygotowaniu i ładnie wygląda jajek 1g cukru pudru 1g maki tortowej łyżeczki cu Zobacz więcej. Szybki i prosty sposób na kolorowy lukier, który zawsze wychodzi. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na blaszce na kruchym spodzie. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego.
Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.
Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Jeśli jednak za nim nie przepadasz, wypróbuj makowiec na kruchym spodzie - albo wersję całkowicie bez ciasta - za to z dodatkiem jabłek i bakalii. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego 2.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki) 3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. Piec przez minut w piekarniku nagrzanym do 1stopni C. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy.
Chrupiąca skórka ciasta francuskiego i mięciutkie delikatne ciasto przypominające te od croissantów. To przepis na bogato: ciasto zawiera sporo masła, długo utrzymuje świeżość i miękkość. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować przepis do wielkości mojej blaszki.
Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście.
Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki.
Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce. Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec. Do miski wbijamy jajka, cukier oraz zimne dobrze schłodzone masło Do całości dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Całość zagniatamy na na jednolitą masę, część ciasta odrywamy i odkładamy na posypkę Pozostałą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Na cieście rozkładamy masę makową Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1- 180. Przełożyć „szwem” na dół na papier do pieczenia, którym owijamy makowiec zostawiając odstęp ok. Ciasto po upieczeniu powinno wypełnić rulon z papieru.
Rolady w papierze układać na blaszce. Masę orzechową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż się zagotują.
Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około minutę. A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie. Mam nadzieję,że będzie smakował tak dobrze jak wygląda.
Piekę go już od kilku lat :) Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz poznać sposób na wykonanie tego popularnego wypieku, zapoznaj się z naszym przepisem oraz video ze wskazówkami. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć.
Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.