poniedziałek, 12 listopada 2018

Przepis na racuchy z jabłkami

Ciasto bez dodatku drożdży, składające się z mleka, mąki i jajka, z odrobiną sody. To jedne z lepszych placuszków z jabłkami dla dzieci. Jabłka wystarczy zetrzeć na tartce i dodać do ciasta przed smażeniem placków. Racuchy drożdżowe z jabłkami.


Niezawodny przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuszki z dodatkiem soczystych jabłek.

Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, także oto przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami: Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Szukałam przepis na idealne polskie racuchy drożdżowe z jabłkami. To był trzeci przepis, który wypróbowałam, więcej nie szukam. Na nasz gust są idealne, także w sensie konsystencji.


Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe placki można podać posypane cukrem pudrem.

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.


Nasz przepis na racuchy z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków. Obecny w przepisie Proszek do pieczenia WINIARY z kolei spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Drożdżowe racuchy to proste placki wykonane z mąki, drożdży, jajek i mleka.


Idealne powinny być puszyste i pulchne. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. RACUCHY PRZEPIS – DOMOWE PYSZNE RACUSZKI.


Często przygotowuje takie placuszki na śniadanie lub na słodki podwieczorek. Przepisy na placuszki z jabłkami, rabarbarem, kajmakiem, karmelem i bananami. Przygotowanie dania racuchy z jabłkami Mąkę przesiać, dodać żółtka, mleko i sól.


Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt grube plastry. Oto prosty przepis na babcine racuchy.


Tutaj akurat jabłka będą tarte ale też możecie je pokroić na plasterki i zalać ciastem. Przepis na racuchy bez drożdży jest bardzo fajny bo zajmuje mniej czasu. Kiedyś dodawałam proszek do pieczenia i ubijałam pianę z białek. Teraz już tego nie robię. Przepis uprościłam do granic możliwości :) Miało być szybko i smacznie!


Ten przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami znam jeszcze od mojej babci. Nie pamiętałam już dokładnych ilości, ponieważ babcia szykowała wszystko na oko i używała świeżych drożdży. Napatrzyłam się jednak na to, jak je robiła i sama zaczęłam je szykować pamiętając składniki oraz. Jeśli powiem, że przepis na te racuchy jest w naszej rodzinie od dziada pradziada, to nie będzie w tym nic z przesady.


Ja pamiętam, że takie robiła moja Babcia, potem Mama, więc takie robię i ja. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na słodki obia śniadanie czy deser, to ten przepis na racuchy z jabłkami przypadnie Ci do gustu #128578; Placki z jabłkami wychodzą naprawdę smaczne, delikatne w smaku i mięciutkie. Na koniec obrałam jabłka, pokroiłam na małe plasterki i wymieszałam z ciastem. Moje ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.


Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam racuchy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyłam na ręczniku papierowym (z nadmiaru tłuszczu) i posypałam cukrem pudrem. Domowy przepis na racuchy z jabłkami Racuszki to idealnie danie dla dzieci na obiad. Jest słodkie, miękkie, ale jednocześnie posiada w sobie zdrowe i odżywcze jabłko.


Tę potrawę przygotowywały już nasze babcie i mamy. Przedstawiony przepis jest bez drożdży, ponieważ ich brak znacznie zmniejsza czas przygotowania potrawy. Wspomnienie tak dobre, że niezależnie od wieku z niekrytą przyjemnością zajadamy się pulchnymi, chrupiącymi placuszkami z jabłkową niespodzianką w środku. Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie.


Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy i kroimy w cienkie półplastry. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, rozgrzewamy i smażymy racuchy z obu stron. Poznaj przepis na racuchy z jabłkami , w wersji z drożdżami i bez drożdży.


Możesz też nieco poeksperymentować i przygotować racuchy z bananami, z dynią lub z innymi dodatkami. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe! Takie puszyste placki z jabłkami będą doskonałe na śniadanie, ale i na podwieczorek.


Znalazlam ten przepis lata temu i tak od tych lat ciagle z niego korzystam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty