poniedziałek, 5 listopada 2018

Lazania piec pod przykryciem

Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem. Czy nalezy piec lasagne pod przykryciem (naczynie ?aroodporne)? Lazanie piecze się pod przykryciem czy bez - pytanie zadane przez użytkownika portalu DobraMama.


Naczynie pod przykryciem (z folii spożywczej lub pokrywy) wstawić do rozgrzanego pieca.

Piec minut, a na ostatnie minut pieczenia zdjąć przykrycie. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach kroić na porcje. Aromatyczna lazania z idealnie doprawionym sosem z mięsa mielonego. Uważam, że dobrej jakości makaron pod lazanię oraz soczysty sos z dobrego mięsa wieprzowego to podstawa. Moja lasagne jest wersją typowo polską.


Mam zamiar dziś w końcu się odważyć. Mozna, ale pod koniec pieczenia. Dodane przez pirogronianka w: Tylko o kuchni.

Witajcie :) Wiem, że zazwyczjaj do tej potrawy daje się parmezanu, ale mam do Was pytanie, czy inny ser, np gouda też się nada? Piec minut w piekarniku rozgrzanym do 1stopni. Dusić pod przykryciem przez min. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia. W dzbanku zmieszać ze sobą passatę i wodę, doprawić cukrem, solą i pieprzem.


Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną. Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 1stopni (grzałka górna i dolna, lub półka - u mnie bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około - minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około minut.


Inaczej będzie się rozpadać! Pytanko piec pod przykryciem? Chyba , że po sprawdzeniu widelcem warstw makaron jest jeszcze twardy, a lazania jest mocno przypieczona to przykryć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


W moim piekarniku wstawiam na poziom od dołu i ustawiam. To rodzaj zapiekanki z kapusty i mielonego mięsa. Można ją odgrzać na drugi dzień przekładając do rondla razem z sokiem, który puściła w czasie pieczenia i pod przykryciem przeparować. Jak wspominałam można zrobić szybki sos pomidorowy.


Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Lazanię piec pod przykryciem około minut w 180°C (ewentualnie pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby przyrumienić wierzch dania).

Taka lazania smakuje też następnego dnia po odgrzaniu, więc spokojnie można 1) upiec wcześniej, a potem tylko podgrzać LUB 2) przygotować wszystko wieczorem i już zbudowaną, ale jeszcze nie pieczoną wstawić pod przykryciem do lodówki (po ostygnięciu), a następnego dnia tylko upiec –mniej więcej ten sam czas i temperatura. Klasyczna lazania z mielonym mięsem, bez sosu beszamelowego. Przepis jest na porcje.


Składniki: mięso wieprzowe mielone dag, cebula szt. Jak zrobić Lasagne (lazania) z mięsem mielonym To pyszna rodem z Włoch zapiekanka, w której płaty makaronu są przełożone warstwą sosu mięsnego, sera żółtego i sosu beszamelowego. Lasagne z mięsem mielonym, zwana popularnie lazanią, to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.


Przygotowanie farszu: Do rozgrzanej na opatelnii oliwy dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso mielone. Wszystko to udusić na bardzo małym ogniu koniecznie pod przykryciem;) Po uduszeniu dodac pokrojone pomidory (można wlać także takie z puszki). Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez minut pod przykryciem. Zanim podasz lazanię poczekać ok.


Będzie łatwiej ją kroić. Na glebokiej patelni rozgrzac lyzke oliwy, podsmazyc mielone mieso. Dodac posiekany czosnek i reszte cebuli. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, krotko zasmazyc. Wlac przecier pomidorowy, wsypac ziola, zagotowac i gotowac pod przykryciem przez min.


Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa). Pod wyjęciu z piekarnika pozostawcie lasagne pod przykryciem przez 10minut.


Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem ok. Dla intensywniejszego pomidorowego smaku można dodać 3-łyżeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty