UREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM. Wielkanoc żur Zupa wielkanocna przepis_na_żurek żurek_staropolski żurek_z_chrzanem przepis_wielkanocny danie_wielkanocne. Inne przepisy tego użytkownika.
Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Sprawdzony i pyszny przepis od mamy.
Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! To oczywiście popularny żur z jajkiem i kiełbasą. Gorący, aromatyczny, dobrze przyprawiony, z dodatkiem leśnych grzybów, chrzanu i majeranku – sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
W wersji codziennej możesz go posypać grzankami i szczypiorkiem lub podać z kromkami. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur wielkanocny z chrzanem. Zakwaszona zupa mączna o charakterystycznym smaku to standard wielkanocny, równie często spożywany przez resztę dni w roku – ze względu na smak, jak i życiodajne właściwości. Zupa bogata i treściwa, z jajkami, ziemniakami, kiełbasami, szynką, boczkiem – może dla niektórych stanowić samodzielne. Wielkanocny z chrzanem Warzywa myjemy obieramy i wklądamy do garnka. Dodajemy ziele listek laurowy i odrobię pieprzu.
Kurczak musi być miękki, a wywar musi nabrać klarowności dzięki cebuli opalonej nad gazem taki będzie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Najbardziej popularny jest tradycyjny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem, który można podawać także z białą kiełbasą. Przepisy z kategorii zurek-chrzanem. Natomiast zwolennicy kuchni staropolskiej powinni być zadowoleni, kiedy na ich świątecznym stole pojawi się wyborny żur z grzybami, boczkiem i podsmażanymi ziemniaczkami.
Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek.
Po upływie minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne minut. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą. Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz.
Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. W tym odcinku Remigiusz Rączka szykuje specjały na Wielkanoc - wielkanocną szołdrę, żur z chrzanem i orzechowy mazurek.
Składniki poniżej: Szołdra wielkanocn. Staropolski żur z grzybami - PRZEPIS. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Każda rodzina ma swój własny sposób na żurek lub barszcz biały.
U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Chodziłam z mamą do małego warzywniaka, w którym zawsze można było kupić żur w butelkach. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami.
To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo. A jeśli żurek, to koniecznie na białej kiełbasie z jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.