wtorek, 11 października 2016

Co dodać do maku z puszki

Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz minut w 1st. Jaja ubij z cukrem na puch.


Dodaj mak z puszki i kaszę manną oraz ulubione bakalie.

Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że.


Otóż zainwestowałam w mak z puszki. Zawiera on bakalie ,miód itd. Ale wielu przepisach które wertuje na temat makowców trzeba dodać żółtka,białka czy też proszek do pieczenia.


Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.

Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Co do cukru, to byłabym ostrożna, spróbuj wcześniej, bo raczej te masy już są słodkie. To byl polski mak niestety puszki nie przeczytalam , prawdopodobnie doprawiony tak jak mowisz bo tutaj makowcow nie ma , maku tez. Jedynie przyszlo mi do glowy jakos go wykorzystac ale jeszcze nie mam sprecyzowanych pomyslow.


Ten polski trzeba piec czy nie ? Kupiłam puszki masy makowej Bakalland i chciałabym z tego upiec makowiec sam, bez spodu ciastowego. Czy ktoś mi powie jak to zrobić? Przepisy z kategorii mak z puszki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem.


Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki.

Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Na pewno nie da się przekroić na tylko na warstwy. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. W sumie jest bardzo dobry.


Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Ci się robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki.


Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez. Jak zrobić dobry mak do makowca? Masa do strucli z makiem.


Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Zapisz do książki Dodaj do ulubionych.


Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka, mak i pozostałe składniki ciasta.


Ciasto wyłóż do szczelnej tortownicy. Składniki lukru dokładnie wymieszaj ze sobą. Ja poszłam na skróty: dałam gotowy mak z puszki i dużo mniej cukru, bo ten z puszki jest już słodki;) mimo iż wydaje mi się że trochę zbyt galaretowate to i tak ciasto wyszło rewelacyjne! Następnym razem zmienię proporcje: na 1kg maku (z puszki) dam budyń i będzie ok:)pozdrawiam. Strucla z makiem, nazywana także makowcem, to wypiek, który z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole.


Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty