Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką.
Spróbuj tajskiej zupy z mlekiem kokosowym! Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem.
Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Smażymy około minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleko kokosowego i mieszamy. Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Tom kha to pikantna, tajska zupa kokosowa z mnóstwem aromatycznych dodatków.
Lekko słodka, ostra, ze wspaniałym cytrusowym aromatem – jedyny kłopot w tym, że wszystkie restauracyjne wersje są zupełnie niewegetariańskie. Wywar zawsze bazuje na sosie rybnym, a dodatkowo zupę najczęściej serwuje się tradycyjnie z kurczakiem.
Mleczko kokosowe dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać grzyby i gotować przez chwilę. To propozycja dla miłośników orientalnej kuchni.
Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Dlatego polecam Wam tajską zupę, która poprawi metabolizm i doda energii. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą oraz ziarnami sezamu. Zupa tajska z mleczkiem kokosowym i kurczakiem zwana Tom Kha Gai znana jest nie tylko w Tajlandii, ale i na całym świecie.
Zyskała dużą popularność, ponieważ jest wyjątkowo aromatyczna - charakteryzuje się słodko-kwaśno-ostrym smakiem złagodzonym delikatnym mleczkiem kokosowym. Po opis potrawy i listę składników zapr. Kiedy mam w domu chorowitka, zamiast ciężkostrawnego rosołu, wolę przygotować rozgrzewającą i pikantną zupę na nutę azjatycką.
Pomidory obrać, oczyścić z pestek pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować na małym ogniu. Kilka dni temu w ramach kuracji antygrypowej ugotowałam tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Jej ogromną zaletą jest czas przygotowania, wystarczy minut i na stole ląduje aromatyczna zupa.
Przygotowanie dania tom kha gai - tajska kokosowa zupa z kurczakiem.
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dymkę pokrój w centymetrowe kawałki. Piersi kurczaka pokrój w kawałki na jeden kęs. Każdą łodygę trawy cytrynowej pokrój na - kawałki i zmiażdż delikatnie tępą stroną noża.
W garnku zagotuj szklanki wody. W kuchni zaszaleliśmy z azjatyckimi przyprawami, takimi jak kurkuma, pasta curry i kolendra. W efekcie w garnku powstała wyjątkowo aromatyczna wegetariańska zupa tajska, przyrządzona na bazie bulionu warzywnego, z dodatkiem mleka kokosowego. A minut na zaserwowanie sobie kulinarnej podróży życia bez ruszania tyłeczka z domu (no, wyłączając zakupy) wydaje się równoznaczne z ubiciem interesu życia - i to takiego, że żaden Mirek handlarz samochodów nie podskoczy ze swoimi osiągnięciami.
Przepisy z kategorii zupa-tajska. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zupa tajska może przybrać różne formy i można przyrządzić ją z różnych składników. Wspólną cechą tego typu dań jest dodatek mleka kokosowego. Często zupa tajska zawiera też pastę curry, imbir i czosnek.
Jest w niej zwykle sporo warzyw i mięsnych bądź rybnych kąsków. Pysznie smakuje też z owocami morza, na przykład. Dziś na blogu kulinarna podróż do Tajlandii. Kuchnię tajską lubię za wyraziste i zaskakujące smaki, ale także za dość swobodne podejście do doboru składników i sposobu przyrządzania dań. Dania tej kuchni są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Doskonałym przykładem jest zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Jej smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych do dość. Za oknem coraz cieplej, a słonko znów zaczyna nas rozpieszczać swoimi promieniami.
U mnie na talerzu równie słonecznie za sprawą marchewkowej zupki. Do tej pory robiłam około różnych zup na bazie marchewki, ale ciężko określić, która z nich była najlepsza. Wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem - klasyczne danie kuchni tajskiej. Mleko kokosowe doskonale komponuje się ze smakiem piersi z kurczaka, nadając mięsu delikatny, mleczny smak. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka.
Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Lubię wszystkie przepisy Okrasy a niektóre wprost uwielbiam! Niestety, ten to jakiś horror.
Prędzej to jest zupa warzywna a la tajska. Jeszcze tylko śmietana zamiast mleka kokosowego, pasta jajeczna zamiast pasty curry, cytryna zamiast trawy cytrynowej i mamy typowy polski tuning orientalnego przepisu. Zupa Tom Yum Kung to tajska klasyka.
Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami. Zupę można przyrządzać także bez mleczka kokosowego, na bazie samej wody lub bulionu, nam bardziej smakuje z mleczkiem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.