Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Kruche, pełne pęcherzyków i nienasiąknięte tłuszczem. Za drugim razem ciasto leżakowało w lodówce całą noc i faworki wyszły równie dobrze (wg rodziny nawet lepsze :) ). Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Kiedy masa zacznie się lepić, wyjmij ją z naczynia, przełóż na stolnicę i wyrób w rękach – ciasto powinno stać się elastyczne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.
Pyszne faworki inaczej chrust lub chruściki doskonałe na Tłusty Czwartek. Wypróbuj prosty przepis na faworki ze spirytusem dzięki czemu faworki nie kruszą się. Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na faworki to zapraszamy na pyszne faworki z dodatkiem cukru pudru.
Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Cały ten proces ma na celu wprowadzenie od niego jak największej ilości powietrza, które to sprawia, że chrust po usmażeniu jest pełen pęcherzyków.
Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Witam, robiłam chrust z tego przepisu ale strasznie twarde wyszło ciasto mimo leżakowania. Ciasto dzięki temu jest kruche i chrupiące.
Chciałam się podzielić przepisem mojej babci. Pani Doroto zachęcam do wypróbowania: dag mąki, jajko, do żółtek, dag śmietany kwaśnej, dag cukru pudru, łyżka spirytusu. Smalec do smażenia, cukier puder do opruszenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia.
Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Potem tylko chwila na nagrzanie niewielkiej ilości oleju. Samo smażenie lanego chrustu z bananami zajmuje około piętnastu minut. Lany chrust bananowy jest przepyszny. Uwielbiam ten zapach i ten nieziemski smak bananów w cieście i wanilii.
Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, możesz dodać niewielką ilość letniego mleka. Z wyrobionego ciasta odkrój kawałek, jeśli w jego przekroju widoczne będą pęcherzyki powietrza, znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała.
W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrust. Wcześniej korzystałam z przepisów, gdzie ciasto trzeba najpierw potłuc wałkiem a to trochę męczące i czasochłonne.
A od teraz będę wracać tylko do tego przepisu! Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne. Prosty przepis na lany chrust, czyli idealna przekąska na Sylwestra, w karnawale oraz na Tłusty Czwartek. Słodki, chrupiący chrust można zajadać zamiast pączków czy oponek serowych.
To najlepsze lane chrusty. Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę.
Wałkujemy i wykrawamy faworki. Po usmażeniu chrust musicie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Hasło do krzyżówki „chrust” w słowniku krzyżówkowym.
W naszym słowniku krzyżówkowym dla hasła „chrust” znajduje się 2opisów do krzyżówki. Jeżeli znasz inne znaczenia pasujące do hasła „chrust” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w zakładce Dodaj nowy. Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny.
Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.