Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Biszkopt-bardzo szybki na prostokątną blaszkę.
Na normalną prostokątną blachę: 5jaj szkl. Białka ubić mikserem na sztywno, dodać cukier.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt na prostokątną blachę. Długo szukałam przepisu na biszkopt. Szukałam takiego przepisu, jaki naprawdę się sprawdza i nie opada. Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty? Witam, czy prostokątna blaszkę moge zastąpić okrągłą?
Po upieczeniu wyjmuję blachę. A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier.
Zobacz filSałatka z jajkiem. Jestem w trakcie robienia torcika z musu mango i ten przepis jest tam na biszkopt, nie wiem czy to jest kwestia ze robie torrcik pierwszy raz czy co ale pierwszy raz wyszedł mi biszkopt taki jak na zdjęciach piękny, delikatny -rewelacja-dzięki za ten przepis! Dzisiaj przed Wami kolejny przepis biszkoptowy – tym razem prostokątny biszkopt na blachę o wymiarach 26cm x 36cm. Prostokątny biszkopt może być podstawą wielu przepysznych ciast. Niejednokrotnie będę się odwoływać do tego przepisu pokazując Wam kolejne ciasta.
Ewa Czasem dostaje się przepis na ciasto jakieś, jakiekolwiek i zjawia się mały, a jak dla mnie nawet większy, problem w postaci słów: “upiecz biszkopt”. Prosty i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów. To tradycyjny przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, który zawsze się udaje. Ciasto polecam do szykowania biszkoptu przekładanego - kroi się na blaty. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;.
Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Ja już próbowałam wiele przepisów na biszkopt i tylko ten mi zawsze ładnie wyrasta. PRAWDZIWY biszkopt nigdy nie powstało coś co by mnie zadowoliło.
Zamiast dużej, prostokątnej blachy można go upiec w tortownicy o średnicy cm. Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką blachę. Piec w 180stopniach, max.
W prodiżu, tortownicy ok28cm, czy blaszcze 25x40cm mały biszkopt wychodzi taki, że można nałożyć tylko coś na wierzch. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów.
Dziękuję Ci za przepis Jest rewelacyjny. Pamiętacie jego wersję podstawową? To jeden z najczęściej odwiedzanych przez Was przepisów na Moich Wypiekach.
I wcale się nie dziwię, lepszego biszkoptu nie znam :-). Jak przekształcić go w biszkopt kakaowy? Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt.
Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.