wtorek, 18 października 2016

Bułki jagodzianki

Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagó dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Natomiast całe jagodzianki po prostu rozpływają się w ustach!


Jeśli doceniacie jakość i smak ciasta drożdżowego, nie zawiedziecie się na tym przepisie. Zrobicie z niego pyszne i wyjątkowe jagodzianki, lepsze niż u babci ;) Polecam!

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe.


Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.


Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni.

Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Bułki jagodzianki Ciasto : Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić.


Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne.


Przepis na jagodzianki - maślane bułki drożdżowe z jagodami. Bułki maślane nadziewane jagodami, polane białym lukrem. Teraz wystarczy wyrobić ciasto, które następnie przykryj i odstaw, żeby wyrosło. Na koniec rozwałkuj je oraz pokrój na kwadraty.


Przygotuj farsz: jagody (jeśli nie masz świeżych, odpowiednie będą również mrożone) wymieszaj z cukrem i łyżką mąki. Posmaruj nim kwadraty z ciasta i zlep je w kształt podłużnej bułki. Bułeczki piekłam w piekarniku nagrzanym do temp.


Uformowanych jagodzianek nie odstawiałam ponownie do wyrośnięcia, ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony do takiej metody można bułki przykryć ściereczką i odstawić ponownie na ok. Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką.

Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie. Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek. Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki!


Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Bardzo prosty przepis, łatwe wykonanie i niesamowicie dobre. Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione.


Jagodzianki, pyszne , mięciutkie bułki z ogromną ilością jagód w środku. Nasze pierwsze jagodzianki w tym roku już za nami. Z pewnością jeszcze nie raz sięgniemy do tego przepisu.


Dzisiaj zapraszam na jagodzianki –pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia. Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno można je wpleść między inne czynności (kuchenne, domowe), więc to wyrastanie w zasadzie aż tak bardzo nie jest odczuwalne. Domowe jagodzianki przepis.


Bułki z jagodami to super dodatek do popołudniowej kawy, a także jako coś słodkiego do pracy lub szkoły. Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki. Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak. Dodaj rozczyn z drożdży, wbij jajka.


Ponownie zamieszaj, ciasto wyrób dłońmi. Gdy masa zacznie się zagniatać w kulę, dodaj miękkie masło. Wyrabianie powinno potrwać jeszcze około minut, aby ciasto było jak najbardziej puszyste.


Odstaw ciasto na jagodzianki w ciepłe miejsce (koniecznie przykryte ściereczką).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty