Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość.
Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.
Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.
Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny! Ciasto zrobiłem z dkg mąki, masę z dkg maku, bowiem piekłem makowce, tylko maku w przepisie podanego jest za dużo, ponieważ makowce były pełne maku, a jeszcze sporo masy mi zostało. Z masy będę korzystać z ciasta na pewno nie.
Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować.
Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny.
Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej).
Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym.
Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko a następnie mieszamy z wodą i podgrzewamy.
Gorącą ciecz ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeszcze ciepły lukier wylewamy na ciasto, ozdabiając dodatkowo makowiec ziarnami maku. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie).
Mówiąc wprost: biszkoptowa rolada makowa. Jeśli zdecydujecie się skorzystać z gotowej masy makowej, to przygotowanie tego makowca zajmie maksymalnie pół godziny. W smaku jest delikatny, wychodzi piękny i równy, no a przede wszystkim jest szybki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.