Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Masa makowa domowej roboty to jedna z pyszniejszych pozycji świątecznych dodawana do makowca lub klusek z makiem.
Jej przygotowanie wydaje się być dość pracochłonne, ale warto poświęcić odrobinę czasu.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. KEKS MAKOWY, kiedys kupowalam taka mase gotowa z puszki ale raz niemialam zato mialam mak surowy i chial niechcial mosialam zrobic ta mase i tak sie zaczelo moje makowanie z tym przepisem,naprawde polecam ta mase moze wyglada trudno do wykonania ale to tylko pierwszy.
Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową.
Dodane przez Mamuska6w: Tylko o kuchni.
A dokładnie to na babce biszkoptowej bo biszkopt jest pulchny i pod ciężarem maku bardzo siada. Masę najbardziej lubię swoją. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale.
Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Domowa masa makowa przepis.
Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.
To naprawdę proste w dowolnej maszynie (oprócz maszynki do mięsa) , a na pewno własna masa , bez chemii konserwującej będzie lepsza niż to coś z puszki.
W maszynce do ręcznego mielenia faktycznie wszystko się paprze i trwa wieczność , ale Termomix czy zwykły malakser rozwiazuje sprawę. Nie wszyscy jednak mają. Dopraw solą i cynamonem. Jeżeli masa będzie zbyt słodka, opcjonalnie skrop ja sokiem z cytryny. Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową i ułóż herbatniki.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Nałóż masę makową z dodatkami. Jeżeli są foremki, to coś w rodzaju kruchych babeczek z makiem. Ale można i bez foremek: rozwałkować kruche ciasto, powycinać szklanką okrągłe placki, z reszty zrobić wałeczek i uformować z niego obwarzanki o zewnętrznej średnicy takiej, jak wycięte kółka. Poukładać na nich i lekko docisnąć, robiąc w ten sposób wyższe.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.
To prosty i szybki przepis na makowiec. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.