Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie. Wsypać mąkę do kamiennego garnka, po czym wlać taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać obrane ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba.
Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały). Można go przechowywać w lodówce do tygodni. Przygotowanie żurku: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić.
Konkurs Wielkanoc - Żurek (nie tylko) Świąteczny - Przepisy. Na stronie znajdziesz przepisy kulinarne, inspiracje, porady. Smaki Życia - Oficjalny serwis Magdy Gessler.
Przenieś się w kulinarną podróż w przeróżne zakątki świata razem z Magdą Gessler. Wspaniałe Święta musieliście mieć w tak klimatycznym miejscu! A żurku jestem bardzo ciekawa.
U nas nad morzem wcale nie ma rydzów. Nie lubią naszej gleby i chyba klimatu. Przyznam, że z tego powodu nigdy jeszcze nie jadłam tych grzybów. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Do tej pory na święta robiłam żurek z torebki (z proszku) i jakoś nigdy smak żurku mnie nie przekonywał – raczej zmuszałam się do jego jedzenia. Barszcz biały wielkanocny - Przepisy. Oto barszcz biały wielkanocny dla opornych. Przepis Magdy Gessler z filmikiem, dla tych, którzy jeszcze nigdy nie gotowali tej świątecznej zupy.
Magda Gessler: żurek tradycyjny. Wyobraźcie sobie, jaką będziecie mieli satysfakcję, gdy wasz zakwas na żurek odstoi już trzy dni, a wasza rodzina będzie cieszyć się wspaniałym smakiem polskiej tradycji. Wyważony smak, niezbyt kwaśny, tłusty, a jednocześnie lekki, z delikatnym aromatem grzybów.
To smaki mojego dzieciństwa, czasu dorastania i dorosłości. Często gościł na naszym stole, czy to w Polsce, czy też poza granicami kraju, czyli w Katarze. W Wietnamie jeszcze nie, ale nadrobimy i to.
Magdy Gessler jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Każdy fan tej zupy z pewnością będzie zachwycony smakiem i aromatem potrawy. Ten żurek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gwarantujemy, że będzie już zawsze chcieli korzystać tylko z tego przepisu. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek.
Zupa bardzo popularna i lubiana. Choć sama zupa wydaje się prosta, jej sekret tkwi w dobrym zakwasie. Przedstawiamy przepis według Magdy Gessler na żurek wielkanocny na zakwasie. Polskie, tradycyjne zupy mają naprawdę wyjątkowy smak.
Warto przyrządzać je nie tylko od święta. Gdybym miał kiedyś wylądować na bezludnej wyspie i do końca życia jeść tylko jedną zupę, to z pewnością byłby to żurek! Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas.
Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw. Receptura na litra żurku5ml zakwasu żurku 1g żeberek wieprzowych, wędzonych1g wędzonego boczku 1g wędzonej kiełbasy cebula sztuki ziela angielskiego liście. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.
Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.