Muszę Wam się przyznać, ze w oryginalnym przepisie był sos beszamelowy, ale z uwagi na to, że moje dziecko nie przepada za tym sosem, a na lazanie miało ochotę, dzięki oglądaniu bajki o kocie Garfieldzie musiałam zrezygnować z tegoż właśnie sosu. Jest to wersja dania, którą lubię najbardziej. Przepis na pyszną lazanie bez sosu beszamelowego. Lazania jest smaczna i sycąca.
Składniki: dag mięsa mielonego wieprzowego puszka pomidorów w kawałkach, mały koncentrat pomidorowy 3ml wody, cebule ząbki czosnku makaron lazania dag żółtego sera, sól i pieprz.
Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno. Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska.
Piekarnik nagrzać do 1stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Lasagne bez sosu beszamelowego elacen 08. Drodzy Forumowicze, zamarzyła mi się lasagne, a mam dziecko uczulone na mleko i mlekopochodne. Tak że sos beszamelowy odpada. Wiem, że jego zadaniem jest skleić tę lasagne i pewnie uatrakcyjnić smak.
Dodatkowo Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchenne Szaleństwa. Danie jest pr Zobacz więcej.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na lasagne lazania bez sosu beszamelowego. Wykonana z jego udziałem lasagne to już jednak najprawdziwsza doskonałość. Co ciekawe można ją przygotować bez kłopotliwego sosu beszamelowego i zupełnie niepotrzebnego obgotowywania makaronu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych reguł.
Cały sekret tkwi w tym, aby zrobić dużo sosu. Dzięki niemu, makaron będzie miękki. Nie miałam czasu, aby zrobić sos beszamelowy, więc podaję przepis n.
Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji. Do sosu beszamelowego dodawałam też gałkę muszkatołową i szafran (bardzo go lubię w tym połączeniu), ale wówczas sos nie był już idealnie biały, choć ciekawie doprawiony. Do sosu w dzisiejszej lasagne dodałam świeżą cebulkę (bez podsmażania) i świeże zioła. Takie wersje sosu z pewnością jeszcze dla Was przygotuję.
Jeśli zastanawiacie się do czego podać taki pyszny, kremowy sos beszamelowy, to podrzucę Wam kilka propozycji. Zapisz przepis w ulubionych. Beszamel to zasmażka z mąki na maśle, która wymieszana jest z mlekiem. Głównymi składnikami sosu beszamelowego jest mąka, masło, mleko oraz przyprawy, takie jak sól kuchenna, pieprz czy gałka muszkatołowa.
Na szpinaku znowu płaty lasagne, na lasagne sos beszamelowy, na sos lasagne - powtarzam tą czynność, aż wszystkie składniki się wyczerpią. Na samej górze znajduje się gruba warstwa sosu beszamelowego. A na ten sos wrzucam jeszcze grubą warstwę startego, żółtego sera - im ostrzejszy, tym lepszy. Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej jest to produkt całkowicie zakazany. Dlatego też przedstawiamy alternatywny sos, idealny do zapiekania – dobry do makaronu lasagne, ziemniaków, czy zapiekanek. W tym wydaniu ziemniaki zapiekane z porem pod sosem a’la beszamel.
Smakowała nam i jak tylko upoluję ładnego bakłażana, będzie powtórka. Tym bardziej, że dzieciom również smakowała i prosiły o dokładkę. Utwierdziłam się w przekonaniu, że bez ciężkiego sosu beszamelowego, a nawet bez mięsa można się obyć. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu.
Całość zapieka się w piekarniku. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do.
Można posypać go oregano i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.