Bardzo smaczne mielone z dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki: mięso z łopatki dzika dag, bułka tarta pół szklanki, jajko kurze szt.
Dzika najlepiej jest smażyć na smalcu, wtedy zachowa on swój tradycyjny smak. Kiedy kotlety z dzika już się zarumienią, należy przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze minut, aby mięso dobrze doszło, pozostając przy tym soczyste. Proponujemy smażenie kotletów na klarowanym maśle, dzięki czemu mięso zdobędzie delikatny, lekko maślany aromat. Wypróbuj koniecznie przepis na kotlety schabowe z dzika.
Poziom trudności: łatwy. Kotleciki mielone z dzika. Wsypać przyprawę, wyrobić dokładnie jednolitą masę. Dodane przez anna_w: Tylko o kuchni. Pokaźny zbiór przepisów.
Gdy naciągnie zmielić w maszynce do mięsa. Oczyszczone mięso kroimy w kawałki i mielimy razem z namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułką. Dodajemy wyciśnięty przez prasę czosnek, jajo i przyprawy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Uformuj kotlety - nabieraj porcję mięsa na dłoń i najpierw utocz równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszcz. Obracaj, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron. Posypujemy papryką słodką. Szalotki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone z dzika przyprawiamy solą.
Wbijamy jajko i dodajemy rozmaryn. Namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę. Również dodajemy do mięsa. Z tak połączonych składników wyrabiamy jednolitą masę.
Następnie formujemy owalne kotlety. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kotlety mielone z dzika magdy gessler. KOTLETY mielone z dziczyzny domowe, szt.
Jak wiecie mam ciągły dostęp do zdrowej ekologicznie, badanej i fakturowanej dziczyzny - Naszej polskiej ! Wysoka jakość mięsa, z pełną dokumentacją HACCP.
Sposób przyrządzania i podawania taki sam, jak kotletów wieprzowych ze schabu. Mięsa nie trzeba marynować, ale musi być dostatecznie skruszałe, przez dłuższe przetrzymywanie w chłodnym miejscu. Jak zrobić dobre kotlety mielone?
Mój trick to zastąpienie bułki otrębami owsianymi, suchymi, bez namaczania. Jeszcze nikt się w domu nie zorientował w tej „dobrej zmianie”, a robię tak już ze dwa lata. Jeśli się nie ma myśliwego w rodzinie, ani wśród znajomych można kupić w niektórych sklepach lub restauracjach myśliwskich a nawet w sieci marketów. W z tego co wiem PMB Białystok prowadzi sprzedaż dziczyzny.
Dziś na obiad proponuję kotlety mielone, ale takie nietypowe, bo w cieście francuskim. Do kotletów dodałam papryki i pieczarek. Wyszły pyszne, z chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego.
Mielone Z Dzika Przepis - informacje, zdjęcia, materiały video. Przed podaniem sarninę polać sosem. Jako dobry dodatek do dania polecamy malutkie grzanki jak frytki.
Najbardziej kojarzą się chyba z barami mlecznymi i chyba właśnie w barach mlecznych były najsmaczniejsze, zupełnie jak schabowe smażone na smalcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.