środa, 19 października 2016

Baklava przepis

To jest chyba jedyny przepis na tym blogu, ktory z checia zamienilabym na tunezyjska Baklave - ma inna konsystencje niz ta, jest bardziej bogata w smaku, przepyszna, ale podejrzewam, ze jest rowniez bardziej pracochlonna. Podpytam nastepnym razem bedac w Tunezji o przepis i podesle, jesli bylabys zainteresowana. Co do pieczenia - u mnie po minutach ciasto było gotowe, pomimo przykrycia folią. Warstwy ciasta filo przełożone są warstwami posiekanych orzechów.


Bakławę kroimy w romby, trójkąty, kwadraty lub inne formy i pieczemy w piekarniku.

To ciasto chodziło za mną od dawna. Szukała aż znalazłam, kogoś kto ma oryginalny przepis na baklavę, moja znajoma jak się okazało spędziła w Grecji parę ładnych lat i posiadała książkę kucharską z baklavą przetłumaczyła mi i mam:) Sprawdzona już razy, orzechy można mieszać i zamiast ziemnych dać pistacje jak w tureckiej baklavie. Trudno wyobrazić sobie kuchnię turecką bez bakławy, która od lat jest ulubionym deserem nie tylko jej mieszkańców, ale i turystów. Podstawą bakławy jest tzw. Baklava – przepis na najlepszy deser rodem z Turcji.


Kto będąc na Półwyspie Bałkańskim lub w krajach Bliskiego Wschodu nie skosztował baklavy, ten nie doświadczył ich prawdziwego smaku. O to, z którego państwa pochodzi, spierają się do dnia dzisiejszego Turcy, Grecy oraz wiele innych nacji.

Nie wiem czy to ja popełniłem błąd czy przepis jest zły ale wyszła sucha jak wiór a jak wiadomo baklava powinna być bardzo mokra wręcz ociekająca syropem. Poza tym chyba jest błąd w ilości cynamonu, nie powinna być przypadkiem łyżeczka? Użyłem ilości z przepisu i dominującym smakiem jest cynamon niestety. Ciasto filo w kuchni tureckiej i greckiej to produkt podstawowy. Jest niezbędne do zrobienia deseru z orzechów, miodu i pistacji.


Baklawa to słodka rozpusta - warto spróbować, choć jest czasochłonna. Sposób przygotowania Tureckiego przysmaku Baklava. Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bak.


Baklavę w moim wydaniu wypełnia nadzienie z mielonych migdałów i mielonych orzechów laskowych. Całość zanurzona jest w słodkim, tradycyjnym syropie. Jest to deser, który należy do tych bardziej słodkich ale do filiżanki herbaty czy kawy jest absolutnie idealny. Składa się z wielu warstw cieniutkiego chrupiącego ciasta, przełożonego masą z orzechów.


Niezwykle słodki i sycący. Idealny na imprezę z pokazem zdjęć z ostatniej podróży do Tunezji czy Egiptu. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.

Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Wystarczy kupić gotowe ciasto filo (dużo cieniutkich płatów), przełożyć je masą makową i zapiec. W oryginalnej Baklavie jest mnóstwo cukru, zarówno do nadzienia jak i do syropu, którym polewa się ciasto. Dodane przez renka w: Tylko o kuchni. Jak usunąć przepis z książki, mam z tym mały problem - ) Odp.


Bakława (baklava) z orzechami laskowymi, czekoladą i cynamonem, w miodowym syropie. Wciągająca, klejąca, uzależniająca. Wiele warstw chrupiącego ciasta filo nadzianego podprażonymi orzechami i najlepszej jakości czekoladą. Nasączona mocno syropem. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować bardzo cienko (na grubość papieru), podzielić na placków.


Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem Blachę posmarować odrobiną masła, ułożyć placki jeden na drugim, każdy skropić stopionym masłem. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Pyszna baklava z orzechami i miodem min średnie przystępne. Makowa baklava Makowa baklava wpadła mi w oko zupełnie przypadkiem. Najpierw zobaczyłam zdjęcie na Stylowych, a potem okazało się, że przepis pochodzi z Kwestii Smaku #128578;.


Już jakiś czas wcześniej kupiłam sobie dwa mrożone ciasta filo. Potrawa jest bardzo popularna zwłaszcza w kuchni tureckiej i bałkańskiej. Przepis na Kuchnia Turecka III.


Najczęściej pieczona jest z pistacjami, my jednak proponujemy baklavę z orzechami włoskimi. Baklava, nazywana też w Polsce bakławą, to tradycyjny deser, którego wynalezienie przypisuje sobie kilka krajów. Najczęściej, w kontekście ciastka wymieniana jest kuchnia turecka i grecka, ale także w kulinarnej tradycji perskiej, ormiańskiej i bułgarskiej baklava zajmuje ważne miejsce.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na grecka baklava. Niedawno miałam prawdziwą lekcję tureckości - robienie baklawy i innych baklawopodobnych przysmaków. Dużo wałkowania, ale efekt wszystkim smakował, zresztą Sevil, moja turecka nauczycielka - jest mistrzynią w robieniu baklawy i to jej baklawa najbardziej mi zawsze smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty