wtorek, 25 października 2016

Faworki cienkie przepis

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego. Dodane przez bogumila0w: Tylko o kuchni. Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby.


PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Oto najlepsze przepisy na.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Mój przepis na chrupiące faworki. SKŁADNIKI: -mąka pszenna 2g (typ 405) - zółtka - płaskie łyżki gęstej śmietany () - łyżki spirytusu - szczypta soli - cukier puder do. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto.


Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Nie ma potrzeby by podsypywać ciasto mąką. Zobacz prosty przepis na faworki!


Faworki cienkie przepis

Jak przyrządzić faworki? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie placki.


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Uformowane faworki przykryć ściereczką. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam.


Faworki cienkie przepis

Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace. Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.


Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha! Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami).


Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej :). Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek.


Przykryć i odstawić na godz. Nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta ( ja jednak przewijałam, bo wszyscy stwierdzili, że takie są lepsze). Przepisy na cienkie chruściki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na cienkie chruściki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie.


Nożem wycinamy paski o długości ok. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału.


U mnie w domu robimy wspólnie co roku. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe przykryj folią spożywczą, aby nie wyschły.


Z rozwałkowanego ciasta wycinaj faworki i smaż zgodnie z przepisem podanym na początku strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty