wtorek, 11 października 2016

Żurek na kościach

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Do zimnej zupy wkładamy umyte kości z karkówki 2- Do kości dodajemy marchewki oraz ziele angielskie i lisic laurowy 3- Wkładamy rosołki warzywne gotujemy na małym ogniu dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę sztuki 4- Jaki kości nam się obgotują wyjmujemy je Jak zrobi się nam rosołek wtedy.


Zupa doprawiona jest Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, dzięki czemu zyskuje jeszcze bardziej na głębi smakowej. Pamiętaj o odpowiednim zabieleniu zupy przy pomocy śmietany, dzięki czemu danie nabierze wiejskiego i tradycyjnego charakteru.

Pyszny domowy żurek na kościach wędzonych z białą kiełbasą. Idealny nie tylko na święta. Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie. Zupę gotuję na wędzonych kościach wieprzowych (możecie użyć żeberek aby było więcej mięsa), dodaję kiełbasę (białą i wiejską - wędzoną), oraz żurek - zakwas.


Wywar gotuję na warzywach. Polecam Wam ten prosty i intuicyjny przepis na pyszny świąteczny żurek! Wyślij składniki na: Sposób przygotowania.

Do garnka z wodą ok litry wkładamy wędzone żeberka. Następnie dodajemy pokrojona marchewkę i ziemniaczki. Mieszamy i gotujemy ok 10min. Dodajemy koncentrat żurku.


Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi!


Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna. Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. No może profanem jestem, ale uczę się. Ale zakwas sam robię, a co? Wiąże się to z wyprawą do młyna (jeszcze są) ale to jest zakwas, ehhhh, jak mojej babci.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Barszczu nikomu nie trzeba chyba przedstawiać, gotuje się go w każdym domu.

Tylko od inwencji kucharza zależy, z jakich mięs lub kości będzie wywar, czy znajdzie się w nim fasola Jaś albo inne dodatki. Moja wersja to moc soczystych i słodkich buraków połączona z wędzonym aromatem mięsa na kościach od schabu. Autor: najlepszewkuchni.


Sprawdza się również na uroczystościach i ważnych okazjach. Wyniki wyszukiwania dla `zurek na wedzonych kosciach` - DoradcaSmaku. Na Kościach Wędzonych - informacje, zdjęcia, materiały video.


Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek.


Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Misiek za nią nie przepada.


Lubię ją za konsystencję(ja robię nieco rzadszą), kwasowość oraz szybkość przygotowania. Lipka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Sio-smutki. Z żeberek częściowo obieramy mięso.


Nieobrane części wraz z kośćmi zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty