Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, zrobić z ciasta wałek, pokroić na krążki, każdy nieco spłaszczyć i na środek nakładać po łyżce jagód wymieszanych z cukrem waniliowym i nieco przyprószonych mąką. Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni.
Jak zrobić szpinak żeby nie był jak śmierdząca o dziwnym smaku mas, która ma konsystencję zupy ? Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Mąkę wymieszałam z suszonymi drożdżami. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Następnie dodałam pozostałe składniki: cukier puder, mleko, sól, żółtka i wyrobiłam ciasto (oczywiście można jak najbardziej zrobić to ręcznie).
Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Znawcy zalecają, by jagody do nadzienia kupować między czerwcem a sierpniem. Wtedy jest na nie sezon.
Ciekawostką jest, że jagodziankami warto się zajadać, ale nie należy o nich śnić. Podobno oznacza to komplikacje w życiu osobistym i trudne emocje. Jagodzianki zrobiłam oczywiście z jagodami, a jako dodatek ekstra dodałam białą czekoladę.
Myślałam tez o mlecznej, ale z jagodami jakoś bardziej pasuje mi biała czekolada. Wybór był pierwsza klasa :) Jeśli lubisz jagodzianki to polecam Ci też przepis na domowe jagodzianki z serem. Teraz wystarczy wyrobić ciasto, które następnie przykryj i odstaw, żeby wyrosło. A dla fanów jagód mam jeszcze kilka innych.
Posmaruj nim kwadraty z ciasta i zlep je w kształt podłużnej bułki. Przygotuj farsz: jagody (jeśli nie masz świeżych, odpowiednie będą również mrożone) wymieszaj z cukrem i łyżką mąki. Podajemy przepis na jagodzianki z kruszonką.
Wałek podzielić na części.
Jagodzianki to przepyszne bułeczki z owocami, które smakują każdemu miłośnikowi leśnych wędrówek. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut. Przygotuj piankę budyniową ubijając białka na sztywno z odrobiną cukru. Stopniowo dodawaj żółtka i proszek budyniowy. Przykryj kolejną warstwą ciasta lub zetrzyj na tarce.
Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego. Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne.
Ciasto należy przykryć ściereczką. Drożdżówki z pysznym nadzieniem, możesz serwować dzieciom na podwieczorek lub włożyć do plecaka na drugie śniadanie w szkole. Każdy polubi smak wyjątkowego wypieku.
Dzisiaj zapraszam na jagodzianki –pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia. Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno można je wpleść między inne czynności (kuchenne, domowe), więc to wyrastanie w zasadzie aż tak bardzo nie jest odczuwalne. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.
Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Najlepszej drożdżowej bułce z francuskich piekarni. Fakt, że przygotowuje się je wieczorem dnia poprzedniego, jest dla mnie dość istotny.
Prace nad jagodziankami mogę rozłożyć w czasie. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiamy ponownie na stolnicy, jeżeli będzie się kleiło należy podsypać trochę mąką. Takie wyrobione ciasto wałkuj na stolnicy na grubość około centymetra.
Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na wyjątkowe, jedyne takie domowe jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.