Mam zatem pytanie o zakwas. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą.
Jak zrobić pyszny żurek ? Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy!
Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały.
Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.
Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.
Sposobów na to, jak zrobić żurek istnieje wiele. Jego smak będzie zależał od rodzaju użytego mięsa, warzyw, jakości kiełbasy oraz pozostałych składników. W jego przygotowaniu koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami, dzięki którym proces gotowania tej smacznej zupy będzie prostszy niż kiedykolwiek. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole.
Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.
Zobacz nasze przepisy na Polki. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Wielkanoc już tuż tuż, zatem już teraz znajdź idealny sposób na zrobienie dobrego zakwasu.
Dlaczego żurek można kojarzyć z Wielkanocą? Bardzo często zupa była gotowana bez dodatku mięsa, można więc było jeść ją bez ograniczeń w czasie Wielkiego Postu. Z tego samego powodu żurek pojawiał się na wigilijnym stole.
Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jest on po prostu pyszny! Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wróćmy jednak do podstaw, a więc do zakwasu. Metoda przygotowania jest banalnie prosta, polecamy więc spróbować zrobić własny.
Tylko biała,może zwykła,może płucka,w butelce,w torebce-kurde no jak w pytaniu. Będę wdzięczna To pytanie ma już najlepszą odpowiedź, jeśli znasz lepszą możesz ją dodać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.