czwartek, 27 kwietnia 2017

Papryka nadziewana ryżem

Najlepsze będzie mięso zmielone samodzielnie (np. z szynki), ryż natomiast polecam jaśminowy. Możemy wykorzystać ulubiony ser, także w plasterkach, wówczas po prostu kładziemy go na papryce, już bez ścierania. Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry.


Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. W tym przepisie papryki przekroiłam na pół i nadziałam mięsem mielonym oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem.

Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia.


Przyznaję, że to moja pierwsza nadziewana papryka. Smakuje obłędnie, zwłaszcza na ciepło z ciągnącym się serem. W paprykowych miseczkach znajdziecie mięso mielone wymieszane z ryżem i przyprawami, wierzch posypany został startym serem żółtym, całość przykryta czapeczkami ogonkami i zapieczona w piekarniku. Co ciekawe, farsz można przygotować na wiele różnych sposobów.


Przedstawiamy wam kilka opcji. Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę.

Przepis na papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.


Faszerowana papryka – z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Składniki: 5g mięsa mielonego woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka łyżki koncentratu pomidorowego dag żółtego sera cebula 5-paprykWięcej. Jest tyle książek, które chciałabym przeczytać. Jest jednak pewne ogranic Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarnyblog.


Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie ryżu, który stanowi bazę farszu. Następnie podsmaż mielone mięso – wieprzowinę lub wołowinę – z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Przygotowanie dania papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.


Odcedź, przełóż do miseczki i widelcem rozdziel ziarenka. Odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Każdą paprykę skrop od środka oliwą i dopraw solą i pieprzem. Ułóż w formie do zapiekania. Papryki myjemy i osuszamy.


PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM.

Należy również do dań o wysokiej wartości odżywczej, zawiera bowiem około razy wiecej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ta jest wyjątkowo smaczna, choć nadziewana tylko ryżem z warzywami. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.


Piekarnik rozgrzewamy do 175˚ C. Cebulę oraz czosnek podsmażamy na oleju. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy mięso i podsmażamy do przyrumienienia. Mieszamy ryż z mięsem, cebulką, pietruszką i połową sera. Z papryk odcinamy górną część, wycinamy gniazda nasienne.


Jedną paprykę pokrój w kosteczkę. Dodaj mięso mielone, paprykę, dopraw solą, pieprzem i oregano, przesmaż. Brokuł gotujemy około min i odcedzamy. Możesz jednak spróbować mniej znanych przepisów na wegetariańską paprykę nadziewaną, wykorzystując kaszę czy nawet biały ser. Wszystko zależy od Twojej pomysłowości.


Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem to propozycja na nieskomplikowany, ale bardzo prosty i sycący obiad. Aby w pełni cieszyć się tym daniem, pamiętajmy, aby wybierać papryki o ładnej skórce, jędrne i bez dziwnych przebarwień. Ile kalorii jest w 1g papryki nadziewanej mięsem i ryżem?


Na tej stronie sprawdzisz kaloryczność i wartości odżywcze w 1g papryki nadziewanej mięsem i ryżem oraz dowiedz się czy ten produkt powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie. To przepis na faszerowaną paprykę, do którego chętnie powracam. Jest prosty i pyszny, z idealnie dobranymi składnikami i proporcjami. Połówki papryki wypełniamy farszem z podsmażanego mielonego mięsa i ugotowanego ryżu. Na wierzch kładziemy plasterek pomidora, dzięki czemu farsz nie wysycha, a całość jest jeszcze lepsza.


Aby przygotować nadzienie wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz posiekany czosnek, chili, cebulę oraz cukinię, a następnie dodasz resztę składników (m.in. ryż, rodzynki, orzeszki pinii, surowe krewetki i pomidory z puszki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty