Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Dodane przez Mamuska6w: Tylko o kuchni. A dokładnie to na babce biszkoptowej bo biszkopt jest pulchny i pod ciężarem maku bardzo siada.
Masę najbardziej lubię swoją. Przepis jak przygotować kotlety mielone.
Desery Jak przygotować ciasto parzone – karpatka. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Sposób przygotowania przepisu: Biszkopt z masą makową. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając.
Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp. Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej od podstaw.
Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach. Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu).
Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kraina Tysiąca Smaków.
Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Seromakowiec - sernik z.
Witam serdecznie, żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Ok, dzięki :) Nie dodałam. Teraz makowiec francuski się studzi. Masa ta robiona z tego przepisu bardzo ładnie się ułożyła, bo była taka ścisła, a jak pierwszy raz zrobiłam ten makowiec z masy z puszki to był taki płaski. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika?
Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Domowa masa makowa świetnie nadaje się do rogali, kutii, na makowiec i do wielu innych. Jakie ciasto do makowca? Mam nadzieję, że nie macie wątpliwości, że warto ją robić samemu.
Tym bardziej, że wiecie już jak przygotować oraz w razie potrzeby zagęścić masę makową. Dajcie znać jakie desery i dania z makiem robicie najczęściej! Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.
Ciasto przygotowuje się bez większych pro Zobacz więcej. Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.
Jest kilka sposobów na masę makową. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.
Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Jego sekret tkwi w cieście drożdżowym oraz masie makowej. Mimo że to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciasta, przygotowanie masy makowej może okazać się wyzwaniem dla niektórych osób. Makowiec to jedno z najbardziej świątecznych ciast. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy instrukcję, która pomoże przygotować pyszną i aromatyczną masę do makowca.
Dopraw solą i cynamonem. Jeżeli masa będzie zbyt słodka, opcjonalnie skrop ja sokiem z cytryny. Formę do ciasta wyłóż folią aluminiową i ułóż herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe posiekać, dodać do odsączonej masy. Oprócz tych składników, masę możemy wzbogacić w rodzynki lub skórkę pomarańczową według uznania lub po prostu możemy całkowicie z rezygnować z jakichkolwiek dodatków. Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć.
Gotowym ciastem wyklej prostokątną blaszkę i podpiecz w piekarniku. Słodką masę makową przygotujesz z gotowego maku z puszki, jajek, cukru oraz kaszy manny, która nada całości odpowiednią konsystencję. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Szkoda calej pracy z przygotowaniem ciasta, zeby potem popsuc je taka papranina. Ja moja kupilam w Sztokholmie. Masa miala konsystencje plynnej smietany, zapach i smak w niczym nie przypominajacy masy makowej.
Wsty takie swinsto to antyreklama dla polskich produktow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.