poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Makowiec zawijany w cieście drożdżowym

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Zrobiłam, i to jest mój pierwszy makowiec. Miałam trochę obaw, bo sporo osób pisało że masło nie chciało się wrobić i takie tam, a ja nie mam zbyt dużego doświadczenia w ciastach drożdżowych. I jak miło przepis mnie zaskoczył- wszystko bez problemów. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.


Makowiec na cieście drożdżowym. Wyniki wyszukiwania dla makowiec zawijany w cieście krucho drożdżowym pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany.


W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy.

Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze.


Nie robiłam ciasta drożdżowego topionego na drożdżach instant, więc nie wiem jak się zachowają. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do. Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.


Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w stopniach przez ok. Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się powtórzy ;-). Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny.


Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady.

Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Babka drożdżowa w wielu książkach. Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta.


Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie. Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Składniki: kg mąki tor­to­wej. Podobne przepisy: strucla makowa na cieście krucho-drożdżowym, drożdżówki z makiem, makowiec z jabłkami.


Przejrzyj wszystkie przepisy z makiem. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty. Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Pyszny, prosty zawijany makowiec drożdżowy.


Z podanego przepisu wyjdą Wam aż makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. MAKOWIEC ZAWIJANY - DWIE STRUCLE I WIENIEC. Myślę, że schłodziło Ci się ciasto, albo chwyciło powiew chłodnego powietrza, a ciasto drożdżowe musi być cały czas w ciepełku, aż do końca pieczenia. Poza tym strucle muszą wyrosnąć przed pieczeniem, jeżeli nie wyrosły to wtedy jest zakalec.


A,może Małgoś miałaś trefne. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Tradycyjny makowiec drożdżowy Są ciasta, które kojarzą się ze świętami.


Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Wilgotna masa makowa, do tego maślane ciasto drożdżowe. Przyznam, że nie mam wielkiego doświadczenia w pieczeniu strucli makowej. Przez całe moje życie makowce piekła moja babcia, której niestety w tym roku zabrakło.


Zawijamy, ostrożnie przenosimy na pergamin wysmarowany masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1stopni, zamykamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty