środa, 26 kwietnia 2017

Makowiec bez spodu

Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Piekłam na święta makowiec z jabłkami bez spodu. Zapomniałam dać mąkę pszenną i makowiec się kruszył.


W tym przepisie nie ma wcale mąki w masie makowej. Czy nie będzie się kruszył? Dałam też kaszę manną błyskawiczną bo nie było innej w sprzedaży. Chcę zmniejszyć maksymalnie ilość cukru ile mogę. Brzoskwinie zmiksować na mus.


Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania. Desery Prosty sernik bez spodu. Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Sernik i makowiec w jednym - nic dodać nic ująć. Sero makowiec bez spodu Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce.


Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Wyznaję zasadę, że im więcej maku, tym lepiej. Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga codogara. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Nie za słodki, delikatny (ciasto lekko się kruszy) i wilgotny. Z mnóstwem orzechów i rodzynek. Makowiec japoński z jabłkami, bez spodu. Można też dodać suszone śliwki i morele.


Wierzch oblany czekoladą. Składa się ze spodu z kruchego ciasta, masy makowej oraz puszystej warstwy serowej. Jeśli chcesz poznać sposób na wykonanie tego popularnego wypieku, zapoznaj się z naszym przepisem oraz video ze wskazówkami.


Makowiec bez spodu

Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Jeśli trudno Ci się zdecydować, czy wolisz sernik, czy makowiec, koniecznie skuś się na sero makowiec bez spodu. Ciasto to jest zwarte, ciężkie oraz wilgotne i choć najczęściej pieczone jest na święta, z powodzeniem zrobisz nim wrażenie przy każdej okazji, nawet na największych smakoszach. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.


Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Przepis na makowiec bez mąki. Większość makowców składa się z warstwy ciasta i masy makowej. Tym, co wyróżnia makowiec świąteczny z tego przepisu od pozostałych, jest brak konieczności przygotowywania spodu.


Makowiec bez spodu

Sekretem takiego ciasta jest kasza manna, dzięki której masa makowa nabiera zwartej konsystencji. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku jajek, mleka, glutenu. Kwintesencja makowca - sam mak posłodzony miodem, z bakaliami, bez spodu ale z polewą czekoladową.


Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy. Wszystkie najlepsze przepisy na makowce, strucle i ciasta z makiem w jednym miejscu. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty