Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Piekłam na święta makowiec z jabłkami bez spodu. Zapomniałam dać mąkę pszenną i makowiec się kruszył.
W tym przepisie nie ma wcale mąki w masie makowej. Czy nie będzie się kruszył? Dałam też kaszę manną błyskawiczną bo nie było innej w sprzedaży. Chcę zmniejszyć maksymalnie ilość cukru ile mogę. Brzoskwinie zmiksować na mus.
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania. Desery Prosty sernik bez spodu. Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Sernik i makowiec w jednym - nic dodać nic ująć. Sero makowiec bez spodu Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce.
Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Wyznaję zasadę, że im więcej maku, tym lepiej. Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga codogara. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Nie za słodki, delikatny (ciasto lekko się kruszy) i wilgotny. Z mnóstwem orzechów i rodzynek. Makowiec japoński z jabłkami, bez spodu. Można też dodać suszone śliwki i morele.
Wierzch oblany czekoladą. Składa się ze spodu z kruchego ciasta, masy makowej oraz puszystej warstwy serowej. Jeśli chcesz poznać sposób na wykonanie tego popularnego wypieku, zapoznaj się z naszym przepisem oraz video ze wskazówkami.
Do przygotowania spodu użyj mąki pszennej, żółtek, kostki do pieczenia oraz cukru pudru, a połączone składniki zagnieć. Jeśli trudno Ci się zdecydować, czy wolisz sernik, czy makowiec, koniecznie skuś się na sero makowiec bez spodu. Ciasto to jest zwarte, ciężkie oraz wilgotne i choć najczęściej pieczone jest na święta, z powodzeniem zrobisz nim wrażenie przy każdej okazji, nawet na największych smakoszach. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.
Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Przepis na makowiec bez mąki. Większość makowców składa się z warstwy ciasta i masy makowej. Tym, co wyróżnia makowiec świąteczny z tego przepisu od pozostałych, jest brak konieczności przygotowywania spodu.
Sekretem takiego ciasta jest kasza manna, dzięki której masa makowa nabiera zwartej konsystencji. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku jajek, mleka, glutenu. Kwintesencja makowca - sam mak posłodzony miodem, z bakaliami, bez spodu ale z polewą czekoladową.
Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy. Wszystkie najlepsze przepisy na makowce, strucle i ciasta z makiem w jednym miejscu. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.