środa, 12 kwietnia 2017

Rybo po grecku

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia.

Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska!


Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście lub szukacie na tę potrawę wigilijną nowego pomysłu, wypróbujcie przepis na rybę po grecku Magdy Gessler.

Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.


Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Oprócz dobrej, białej ryby o zwartym mięsie, do jej przygotowania potrzebne nam będą również warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), a także por i cebula.


Obowiązkowym dodatkiem jest również przecier pomidorowy, któremu ryba zawdzięcza nie tylko wyjątkowy smak, ale i swój charakterystyczny kolor. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia.


W polskiej kuchni istnieje kilka potraw, które jak wydawałoby się pochodzą z innych krajów.

Taka choćby ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku. Czy te potrawy przybyły do nas Grecji i Bretanii? Karol postara się odpowiedzieć na to pytanie, z pomocą prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka zajmującego się kuchnią polską. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku.


Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim. Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem. Dodam, że nie jadłam tego w żadnej restauracji, ale czymś w rodzaju jadłodajni. A ja zawsze sie zastanawiam, skad sie wziela nazwa ryba po grecku, skoro Grecy o takiej rybie nawet nie slyszeli :) Ale nazwa nazwa, a liczy sie smak.


Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. Rybę ułożyłam na półmisku w nastepujący sposób: na dno naczynia położyłam jarzyny, na jarzyny ułożyłam usmażoną rybę i przykryłam warzywami. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Czas przygotowania: min.


Proste w przygotowaniu danie, które podajemy na zimno lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty