Nie chciałam powielać przepisu, postanowiłam wprowadzić trochę zmian; najważniejszą z nich jest pieczenie bezy. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.
Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód i robię galaretkę, a na drugi dzień robię krem i bezę oraz składam ciasto. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi.
ZosiaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Zosia Piecze. Malinowa chmurka zawsze wprawia gości w zachwyt. Ciasto malinowa chmurka to jedno z tych, które koniecznie trzeba upiec w każdym sezonie malinowym. Zimą uda się też z mrożonymi. Delikatne, kruche, z pianką i galaretką, rozpływa się w ustach.
Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Przepis z bloga Smaki ogrodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.