Przepis na marynowane ogórki z papryką. Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Do słoików układać cebulę, ogórki i paprykę.
Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika. Wszystkie składniki zalewy razem zagotować.
Marynowane ogórki z papryka. Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików. Papryke i ogórki ułożyć w słoikach. Zamknąć i pasteryzować ok minut. Jeżeli ogórki małosolne lub kiszone już się znudziły, warto będzie zrobić coś zupełnie innego – jak chociażby ogórki z papryką ! Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową.
Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kosą po patelni.
Sezon ogórkowy już się kończy. Na pewno większość z Was ma już go za sobą, ale dla tych co chcą go jeszcze czymś urozmaicić, polecam pyszną sałatkę z ogórków i papryki w zalewie słodko-kwaśnej. Pasteryzować od momentu zagotowania 7min. To fajna propozycja ogórkowo-paprykowa z dodatkiem cebuli na zimowy stół ;) Te ogórki z papryką są dosyć łatwe do wykonania.
Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. Super ogórki konserwowe - najlepszy przepis na ogórki jaki kiedykolwiek miałam. Słój dokładnie wyparzyć, ułożyć ciasno warzywa. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i przyprawami. Zalać warzywa, zakręcić.
Słój wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wody do połowy wysokości słoja. Wkładamy do garnka, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą.
Zalewamy je gorącą zalewą. Kolejne słoiczki z przetworami trafiły na półkę w mojej spiżarni. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok.
Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet i pieprz i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzin.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ogórki z papryką w słodko octowej zalewie. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na megazdrowe (i ostre!) kiszone ogórki z papryką jalapeno. Takie ogórki zawierają nie tylko ważne dla naszego zdrowia probiotyki, ale także kapsaicynę, która jest obecna w ostrych papryczkach.
Smaczna sałatka na zimę, w skład której wchodzą marynowane warzywa takie jak ogórki, papryka i cebula. Litr wody zagotowujemy z solą, studzimy. Po owocach, najwięcej zapraw robimy z ogórków, pierwsze oczywiście kilkadziesiąt słojów kiszonych, później przeróżne sałatki z ogórków, pikle, do obiadu i na kanapki.
Dzisiaj podam Wam przepis na ogórki marynowane z papryką, doskonałe na kanapki i jako dodatek do obiadu. Są lekko pikantne, kwaskowe i fajnie chrupiące. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po kawałku obranego chrzanu, 2-kawałki papryki, kilka kawałeczków marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, baldachim kopru, łyżeczki. Koreczki te robiłam pierwszy raz, za namową męża.
Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. Zanim zaczniesz robić ogórki konserwowe z papryką, przygotuj słoiki na weki. Umyj je i przepłucz wrzątkiem. Są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Nie zapomnij o zakrętkach.
Jedzone ze skórką wzbogacają dietę o błonnik. Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski. Ostatnio pokazywałam również przepis na kiszone cytryny z kuchni libańskiej.
Muszę przyznać, że osobiście uwielbiam kiszoną paprykę, uważam, że jest nawet smaczniejsza niż ogórki kiszone czy kiszone pomidory, które są u mnie głównie składnikiem sosu, a nie jada się ich ot tak, do kanapki. Przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt czasochłonne, warto spróbować, polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.