piątek, 28 kwietnia 2017

Przepis na zupę z buraków czerwonych

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Nie ma to jak pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie. Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię.


Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Zupa z czerwonych buraków.

Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru. Na koniec zaprawiamy śmietaną.


Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie.


Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z buraczków czerwonych.

Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Przepis na zupa krem z czerwonych buraków. Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka.


To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, dlatego na moim blogu będę publikować przepisy, które kojarzą mi się z tymi wspaniałymi świętami.


Oczywiście w nowych ciekawych wersjach:) Dzisiaj zapraszam na zupę krem z buraków, która jest ciekawą alternatywą dla barszczu czerwonego. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Czy taki sok można pasteryzować w słoikach aby był na całą zimę. Z podanego przepisu wychodzi około litrów barszczu.


Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może strarcić kolor. Nowoczesny barszcz buraczkowy.


Pozostając nadal w temacie, dzisiaj u mnie zupa z burakami. W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów.

Mam wrażenie, że akurat to warzywo korzeniowe jest teraz często pomijane w codziennej diecie a szkoda, jest bowiem bardzo zdrowe i nasze, krajowe. Takiej szczawiowej, ogórkowej, żurku czy czerwonego barszczu nie zjesz nigdzie indziej na świecie. Ten ostatni, przygotowany z udziałem kiszonych buraków, to nie tylko smak tradycji, ale też bogate źródło witamin, składników mineralnych i probiotyków. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.


Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Przygotowanie dania zupa z pieczonych czerwonych buraków - pyszna i zdrowa :) Buraki i pietruszkę obierz i pokrój na kostkę o boku około cm. Ząbki czosnku obierz ze skóry. Obrane cebule pokrój na ósemki.


Pora pokrój na kilka kawałków. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż do niego cebule, czosnek i pora. Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Czysty, klarowny barszcz przygotowany na suszonych burakach.


Można podawać go z uszkami, ziemniakami, jajkiem lub w szklance do krokietów i pasztecików. Prosty do przygotowania. Lekka zupa krem z buraków i malin.


Buraki upiecz zawinięte w folię aluminiową w temp. Polecam fanstastyczną zupę, wygodną z domowych zapasów, które robimy właśnie teraz latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Krem z czerwonych warzyw z aioli. Jak szybko zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem.


Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty