Czy można mrozić rybę po grecku ? Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi. Zamrozić też można rybę po grecku, rybę pieczoną lub smażoną, jednak trzeba uprzedzić, że po takiej obróbce nie będzie ona na pewno smakowała jak świeża. Zmieni się też nieco jej konsystencja.
Podobnie jak w przypadku surowej – zbytnio nasiąknie wodą.
Niczego w galarecie mrozić nie można. Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Sos najlepiej w jakimś pojemniczku, po rozmrożeniu jego konsystencja jest taka sama jak przed mrożeniem, smaku też to nie zmienia. Jeśli tak to na jak długo ? Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.
Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Zostalo mi sporo rybki w gestym sosie jarzynkowo-pomidorowym- pogrecku,wiec mam pytanie,czy mozna ją za mrozic? Przygotować sos, zamrozić. W przeddzień Wigilii odmrożoną rybę smażysz, zalewasz odmrożonym i gorącym sosem, odstawiasz do przegryzienia i przez następne kilka dni masz pyszną potrawę świąteczną. Kupuję mrożone warzywa (nie muszę już kroić).
Jest to pójście na skróty. W domu rodziców mój tato zajmuje sie rybami i kiedy. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.
Mrożenie ryb wędzonych - czy ryby wędzone można mrozić ? Ryby: Witam, w niedługim czasie mam zamiar uwędzić kilka rybek ( może kilkanaście ) i mam kilka pytań: 1. Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Nie radziłabym, ryba po to jest wędzona by właśnie dłużej niż świeża byłajadalna.
Po zamrożeniu i rozmrożeniu będzie nie jadalna, proces wędzenia polega na użyciu specjalnych soli i pozbyciu się wody.
Gdy się zamrozi woda dostanie się do uwędzonej ryby po rozmrożeniu mięso ryby będzie niejadalne, zrobi się z niego. Podobnie, jak w przypadku mięsa do mrożenia nadają się jedynie ryby ze sklepu, które wcześniej nie były mrożone. Oczywiście najlepiej jest mrozić ryby świeżo złowione, dzięki czemu nawet po miesiącach będziesz mogła się cieszyć pysznym i pełnowartościowym posiłkiem. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.
Przepis na rybę po grecku jest prosty, choć przygotowanie tej potrawy wymaga nieco pracy. Ale warto, bo ryba po grecku jest doskonała. Ilość i rodzaj ryby wybieramy według uznania. Z ryb mrożonych nadają się na przykład kostki morszczuka, smaczny jest mintaj. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby).
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Po tym czasie przenosi się go do komory przechowalniczej lub zamrażalnika lodówki. Rybę usmażyłam na oleju. Jeżeli ryby mrożone chcemy przechowywać w domu, to bezpośrednio po zakupie (lub wyjęciu z chłodni) należy je włożyć do torby polietylenowej i owinąć w kilka warstw zgniecionego papieru.
W ten sposób chroni się je przed szybkim rozmrożeniem. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Czy karpia można mrozić tylko świeżego?
Poznaj nasze sprawdzone zasady mrożenia karpia. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. Ale może się zdarzyć, że będziemy musieli sięgnąć po tę metodę konserwowania, dla ryb z resztą najlepszą.
Rzadko zdarza nam się zamrażać morskie ryby, chyba że mieszkamy na wybrzeżu, gdyż do głębokiego mrożenia nadają się wyłącznie świeżo złowione ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.