Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. W sam raz na upalne dni.
Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna! Jak zrobić barszcz ukraiński?
Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.
Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra? Na pewno da się to zrobić szybciej. Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im. Barszcz ukraiński z fasolą.
Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i bo twinką to zapraszam tutaj.
A czy próbowałaś barszcz czerwony bez gotowania Winiary lub Gorący Kubek. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Idealny na upały, orzeźwiający chłodnik z botwinki z warzywami i dużą ilością zieleniny to pyszna, zdrowa, pełna witamin i łatwa w przygotowaniu zupa. Botwinkę mogłabym jeść codziennie. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki.
Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. Na dzisiejszy obiad wymyśliłam sobie botwinkę na zakwasie, czyli podrasowaną wersję botwinki z ziemniakami. To taka letnia i sezonowa wersja barszczu czerwonego.
Ziemniaków nie dorzucałam do zupy, po prostu ugotowałam je osobno i utłukłam. Tak podane zupy z ziemniakami na talerzu obok kojarzą mi się zawsze z wakacjami u dziadków. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce. Kroimy drobno seler naciowy.
Siekamy drobno rzodkiewkę w małą kostkę. Przygotowujemy lekki winegret na bazie soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek. Z naszym prostym przepisem na zupę z botwiny z ziemniakami ugotujesz to smaczne danie już w pół godziny.
Mimo to, że nie jest to chłodnik, a normalna zupa na ciepło, to dobrze się ją je w upały.
Jest lekka i delikatna w smaku. Co potrzebujemy, żeby zrobić zupę z botwinki na osoby? Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny.
Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok.
Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku. W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Najlepsza zupa botwinka - przepis na zupę z botwinki z ziemniakami i jajkiem. Sposób wykonania zupy z botwinki: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz.
Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym.
Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.
Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Proponuję wiosenną zupę z botwinką w postaci zabielanego barszczu. Zupę zakwasiłam sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną.
Wiosenny barszcz przygotowałam na domowym wywarze warzywnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.