Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust.
W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.
To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).
Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe?
W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Korzystają one z ponad tysiąca źródeł danych - publicznych i prywatnych. Jednym z takich źródeł są zdjęcia satelitarne.
Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki.
Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-cm) i długość około cm.
Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Planowalam usmazyc w tlusty czwartek faworki i oponki. Niestety cos mi wypadlo i nie dam radbede zmuszona usmazyc je w srode.
Mam w zwiazku z tym pytanie-czy w czwartek beda one o wiele gorsze w smaku niz takie prosto z patelni czy wrecz przeciwnie? Przykryc folia czy zostawic. Smażone w głębokim tłuszczu, płaty ciasta.
Polecam te pyszne faworki z piwem. Posypane obficie cukrem pudrem. Czy jest możliwa wersja roślinna? Słowo „faworki” w słownikach zewnętrznych. Rozwiązania do krzyżówki dla hasła faworki.
Marii Disslowej, na blogu pełen przepis:) Mam nadzieję, że z dźwiękiem już wszystko dobrze! Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.
Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy.
O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz. Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne.
Super przepis i polecam każdemu :) Agucha. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis i jestem zachwycona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.