środa, 12 kwietnia 2017

Ciasto drożdzowe do makowca

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, mieszamy składniki, potem wyrabiamy ręcznie, wlewając przestudzony tłuszcz. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło.


Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Przedstawiam przepis na makowiec.


Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Dania główne Ryba z wody. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe.


Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.


W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego.


Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minut.


W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową.


Na środku układam masę makową i zwijam ciasto z obu stron do środka, tak, żeby powstał wałek z dwoma zawijasami z makiem. To sposób zwijania tradycyjnego makowca znany w domu mojej babci. Oba boki dokładnie zalepiam. Makowca przekładam w natłuszczone formy, odstawiam do ponownego wyrośnięcia na minut. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.


Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią.

Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, i wyrównać. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy.


To samo robimy z drugą porcją. Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego.


Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Każdy kawałek obkręcić razy, parami na zmianę, tzn. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami.


Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Ciasto wyrabiaj tak minimum minut. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.


Ja mielę w zwykłej żeliwnej maszynce do mięsa, przykręcam ją do blatu stołka (mam takie z IKEI), oczywiście zabezpieczam go kawałkiem grubej tektury. Sitko ma dość duże otwory - tak ze mm, ale mak po drugim zmieleniu spokojnie się nadaje do przerobu na masę do klusek albo makowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty