Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, wlewamy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, mieszamy składniki, potem wyrabiamy ręcznie, wlewając przestudzony tłuszcz. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło.
Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Przedstawiam przepis na makowiec.
Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Dania główne Ryba z wody. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe.
Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (1ml), a następnie masę żółtkową.
W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego.
Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minut.
W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową.
Na środku układam masę makową i zwijam ciasto z obu stron do środka, tak, żeby powstał wałek z dwoma zawijasami z makiem. To sposób zwijania tradycyjnego makowca znany w domu mojej babci. Oba boki dokładnie zalepiam. Makowca przekładam w natłuszczone formy, odstawiam do ponownego wyrośnięcia na minut. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią.
Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć jeden kawałek rozwałkowanego ciasta, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, i wyrównać. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
To samo robimy z drugą porcją. Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego.
Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Każdy kawałek obkręcić razy, parami na zmianę, tzn. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami.
Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Ciasto wyrabiaj tak minimum minut. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.
Ja mielę w zwykłej żeliwnej maszynce do mięsa, przykręcam ją do blatu stołka (mam takie z IKEI), oczywiście zabezpieczam go kawałkiem grubej tektury. Sitko ma dość duże otwory - tak ze mm, ale mak po drugim zmieleniu spokojnie się nadaje do przerobu na masę do klusek albo makowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.