piątek, 28 kwietnia 2017

Ryba po grecku bez smażenia

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku bez smażenia A co u Was je się na święta? Moja wielka słabość i wieczny niewypał jeżeli chodzi o dietetyczne wersje tej potrawy.


Nie tym razem jednak - udało mi się zrobić wersję idealną, bez smażenia!

Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Ryba z duszonymi warzywami: marchewką, papryką, porem i sosem pomidorowym.


Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka.

Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku bez smażenia. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.


Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami.


Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada.


Szukam jakichś dobrych filetów rybnych do smażenia: bez ośći, skóry, żeby nie miały intensywnego zapachu ryby, żeby były grube( nie takie jak panga czy tilapia). Tniemy rybę na mniejsze kawałki, żeby wygodnie dały ułożyć się na półmisku. Przed smażeniem rybę posypujemy solą i pieprzem, można ją skropić cytryną i posypać koperkiem dla smaku. Najpierw ją nagrzewamy, potem wlewamy olej.


Weź do smażenia dużo klarowanego masła lub oleju roślinnego.

Rozgrzej naprawdę dobrze. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Przy dużej, wbrew pozorom – nie. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona.


Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko.


Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje. Teraz w tym, co zostało połowa to nadal woda wstrzykiwana do mięsa ryby przed zamrożeniem. Podczas próby smażenia wypływa na patelnię i powstaje rozpadająca się breja. Po jej odlaniu frakcji płynnej i zważeniu tego co zostało otrzymałem 37dkg tego, co kiedyś było rybą, a teraz jest rozsypującą.


Jej smak zależy od tego jakiej użyjecie ryby, jakie będą przyprawy, jak sama ryba zostanie usmażona oraz od konsystencji sosu. Ryba panierowana i smażona to idealna potrawa zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły obiad. Rodzajów ryb nadających się do panierowania jest niemal tak wiele, jak samych sposobów panierowania. Kluczem do wykonania smacznej potrawy jest odpowiednie panierowanie ryby. Dowiedz się, jak wykonać pyszną panierkę!


Ryby to niezastąpione źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Oczywiście nie bez znaczenia są też ich wspaniałe walory smakowe,z uwagi na które tak wiele osób uwielbia dania rybne. Nie da się ukryć, że najzdrowsze ryby to te pieczone w piekarniku, dlatego też takie właśnie jedzmy najczęściej.


Jeśli jednak najdzie nas ochota na pyszną smażoną rybkę, warto. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie.


Jeśli lubicie rybę bez panierki to jest to opcja dla Was. Ile można przechowywać rybę po grecku? Pyszna ryba po grecku Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje zaprezentowana w restauracji Łebska Chata w Łebie.


Potrawa smakuje doskonale zarówno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty