U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Jak zrobić dobre makówki i jak przyrządzić moczkę? Konsystencja ma być zupy makowej, bo mleko z maku ma zostać wchłonięte przez chałkę, jeśli mak będzie za gesty, to jak chałka wciągnie wilgoć makówki będą. Wodzisławskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego.
Chałkę kroimy na kawałki, rodzynki przepłukujemy.
Makówki śląskie - sposób przygotowania. Można też ułatwić sobie zadanie kupując gotową masę makową, ale jeśli mają być to tradycyjne makówki śląskie, to wiesz, którą opcję wybrać. Do maku wlej szklankę wody i zacznij gotować.
Gotowe makówki mają gęstą i zwartą konsystencje. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na naszym stole. Do przygotowania makówek możemy użyć także innych bakalii, takich które smakują nam najbardziej.
Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. W skład makówek (w zależności od regionu) wchodzą mak, bułki (lub chałka, lub sucharki), mleko lub woda, mió cukier i bakalie.
Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo. Dodane przez ola1w: Tylko o kuchni. BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA MAKOWKI ZAWSZE ROBIE NA WIGILIE KLUSKI Z MAKIEM A NIE WIEM JAK ZROBIC MAKOWKI.
Przepisy kucharzy z czterech stron świata. Poprosiliśmy siedmiu znakomitych kucharzy, aby przygotowali dla was kolację. Powstała wieczerza wielokulturowa, bo nasi specjaliści przyjechali do Polski z różnych stron świata. Mak należy sparzyć i zmielić trzykrotnie. Tu znajdziecie przepis na moczka i makówki, składniki i sposób wykonania.
Nie wiecie jak zrobić moczka i makówki, które powinny być na śląskim stole? Zamieniłam naszą kutię na makówkę. Jest to słodki, bardzo pyszny deser z mnóstwem bakalii. Można zrobić z bułkami z sucharkami, albo jak ja robiłam z chałką. Ja robiłam prawie lat, teraz córka robi.
Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Jakie ciasto do makowca?
Nie ma to jak zrobić z czegoś zwykłego, coś zaskakującego. Deser Wigilijny na Śląsku. Jak się okazuje nawet parówka da się okiełznać i stać się czymś, co zadowoli moje kubki smakowe. Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie.
No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych. Ten ciekawy film związany z tematyką: Kulinaria, który bez wątpienia Tobie pomoże. Planujesz przygotować na wigilijny stół tradycyjne śląskie makówki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca.
Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach. Lukier to idealne wykończenie dla wielu ciast, babek, pierniczków i innych wypieków. Sekret jego popularności tkwi w tym, że bardzo łatwo go zrobić. Kisiel - popularna w naszym kraju przekąska, deser czy podwieczorek, lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie zapasów wiśni, ten powinien przypaść ci do gustu.
Wiśniówka to jedna z najlepszych wódek i wbrew powszechnie panującemu poglądowi – nie jest domeną wyłącznie pań. Poniżej znajdziesz przepis na wiśniówkę domowej roboty. Przekonaj się, że nic nie smakuje lepiej.
Bigos jak u mamy ;) mniam. PYSZNIASTY Wlasnie zrobilam! Ostrożnie z winem Pycha! Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie.
Często dostaje maile z pytaniem o grzanki. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo i usmażone na oleju lub maśle. Po wystudzeniu takie grzanki nadają się wyśmienicie do wszelkich zup kremów. Masa bezowa - jakie dodatki? Z jakimi schorzeniami lepiej nie latać samolotem?
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso.
Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.