piątek, 14 kwietnia 2017

Jak zrobić dobry makowiec

Drożdżowe to chyba nie moja bajka, nie wiem czy jeszcze zaryzykuję. Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną).


Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.

Przepis na makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jak zrobić dobry makowiec ? Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach.


Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi.

Dla mnie taki makowiec kojarzy się z makowcami z cukierni, tylko, że w domowej wersji warstwa makowa jest przepyszna. Ja zawsze dodaję prócz (lub całkiem zastępując cukier) mió dobry miód nadaje masie makowej takiego. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat.


Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?


Jakie ma wartości odżywcze? Witam chcem jutro zrobić swoje pierwsze paczki w życiu dla córeczki i męża od niedawna jesteśmy w Anglii tu nie maja smacznych pączków wiec chcem im umilić dzień i zrobić własne ;) tylko mam pytanie bede robiła z połowy składników gdyż za dużo bedzie z całości dla naszej trójki. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Alternatywą dla miłośników maku jest makowiec po japońsku. Samo ciasto natomiast pozbawione jest tradycyjnej warstwy go ciasta. Tradycyjny makowiec w formie zawijanej rolandy z dodatkiem bakalii może niektórym ludziom wydawać się nieco za suchy. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


Prosty przepis na makowiec na Święta.

Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Przed świętami możesz zrobić próbę generalną i spróbować upiec go w ten weekend! Zrobił furorę w mojej rodzinie.


Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Dzień dobry Pani Agnieszko, makowiec rzeczywiście jest rewelacyjny. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Nieco wilgotności wypiekowi nada dodane do niej starte jabłko. This feature is not available right now. Użyłam masy na literę H, dzięki Pani sugestiom, że masa na B nie jest dobra. By tego uniknąć, masę makową niezbędną w każdym przepisie na makowiec, wymieszaj z dwiema łyżkami słodkiej śmietany.


Kruszący się i zapychający makowiec to zmora na świątecznym stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty