piątek, 7 kwietnia 2017

Ryba po grecku na ciepło czy zimno

Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników. Najlepszy smak uzyskuje na drugi dzień po przygotowaniu. Nie masz pomysłu na dzisijszy obiad? Chciałabyś zrobić coś wyjątkowego na kolację.


Doskonale smakuje na ciepło, a to co nie zostanie zjedzone warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak.

Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. W niektórych domach jest obowiązkowym daniem spożywanym podczas kolacji wigilijnej. Potrawę przygotowujemy z filetów rybnych, np. Na gorąco podajemy w półmiskach lub salaterkach.


Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku na ciepło lub na zimno.

Jest to jednak takie danie, że śmiało można je podawać również na zimno. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów. To ciekawe, ale niektórzy podają rybę po grecku na ciepło, inni na zimno.


Ja zdecydowanie wolę wersję “na ciepło”. Oczywiście rybę po przygotowaniu najlepiej odstawić na 2-godziny, żeby składniki się “przegryzły”. Po tym czasie wkładam ją na chwilę do piekarnika i serwuję gościom. Najlepsza ryba po grecku to ta smażona, obowiązkowo podana z warzywami.


Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie. Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób. Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki.


Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Idealnie prezentuje się na świątecznym stole.


Sprawdzi się także przez cały rok jako propozycja na obia czy ciepłą lub zimną przekąskę.

Ryba jest delikatnie oprószona. Pamiętajcie tylko, aby przygotować dużą porcję, bo na pewno wszyscy będą się nią zajadać :). Lista przepisów na ryba po grecku na ciepło z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię.


Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące. Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zobacz, skąd pochodzi jej nazwa, i jak najlepiej przyrządzić tę potrawę.


Podajemy ją na ciepło lub na. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.


Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd. Ja bardzo lubię rybę w takich warzywach i na ciepło, i na zimno, ale Czereda zawsze chce czipsendfisza albo zapiekaną pod śmietaną, więc kapituluję. O jejku ryba po grecku :D Uwielbiam :D.


Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Przepis na rybę po grecku. Może ona być podawano jako obia czy kolacja. My zdecydowanie wolimy ją jeść na ciepło, ale są też tacy, co lubią ją jeść na zimno - decyzja należy do Ciebie. Najlepiej smakuje podgrzewana na drugi, czy trzeci dzień.


Wykop jest miejscem, gdzie gromadzimy najciekawsze informacje z Sieci: newsy, artykuły, linki. O treści serwisu decydują tylko i wyłącznie nasi użytkownicy, dodając newsy, komentując i głosując na nie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty