poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Makowiec z serem z gotowej masy makowej

Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Lista przepisów na seromakowiec z masy makowej z puszki i sera z wiaderka z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej.


Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Więcej niż przepisów.


Po tym czasie do maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy, starte na tarce jarzynowej jabłka, żółtka jajek oraz skórkę pomarańczową i bakalie (jeśli używamy). Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.


Makowiec z serem z gotowej masy makowej

Do gotowej masy makowej dodajemy mió opłukane rodzynki, jabłko starte na grubych oczkach tarki i kaszę mannę. Wszystko mieszamy i dodajemy też ubitą pianę z białek. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.


Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Zobacz przepis na makowiec z serem i upiecz znakomite ciasto na święta Bożego Narodzenia. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na makowiec z gotowej masy makowej. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego.


Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki.


Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.


Do masy Kasiowej dodać sparzony we wrzątku i odsączony mak oraz kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, połączyć. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.


Makowiec z serem z gotowej masy makowej

Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Ser Omakowiec Z Gotowej Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. Można użyć serka z wiaderka o pojemności kg tak jak jest podane w przepisie, i jajka też należy użyć. Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody.


Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej - dostępnej w sklepach w puszkach. Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty