Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około minut. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Czary - gary w kuchni.
Piec w 1st c, około min. Morele zmiksować blenderem, zagotować do gorących wsypać galaretki morelowe, dobrze wymieszać.
Posmarować lekko kremem, przykryć plackiem. Wylać resztę moreli , wstawić do lodówki do zastygnięcia. To ciasto powstało z kilku podstawowych składników i może uratować Ci podwieczorek lub poczęstunek dla niespodziewanych gości. Posmakuje tym wszystkim, którzy przepadają za prostymi ciastami z owocami, puszystymi, maślanymi. Puszyste ciasto marchewkowo-morelowe przygotujesz w szybki i prosty sposób – wystarczy, że zasugerujesz się podanym przepisem.
Dobrze sprawdzi się jako poobiedni deser lub słodka przekąska. Zacznij od przygotowania marchewki – zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku.
Z checia zrobilabym natychmiast to ciasto kokosowo morelowe, jednak mam pytanie – czy mleczko kokosowe mozna zastapic czyms innym? Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Jesli tak to wiem, ze bedzie mniej kokosowe, ale mam wielka ochote zorbic,a nie mam mozliwosci pojsc do sklepu po mleko kokosowe… prosze o pomoc!
Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! Warto wykorzystać sezon na świeże owoce i upiec ciasto z soczystymi, słodkimi morelami i bezą.
Jest proste w przygotowaniu i uniwersalne, więc podasz je na niemal każdą okazję. Na początek zmiksuj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz oraz jajka. Robi się je błyskawicznie. Choć wygląda niepozornie, w smaku jest po prostu fantastyczne, nie można się oderwać.
Smak moreli, orzechów i maślanej kruszonki jest wspaniały. Rewelacyjne ciasto z aromatycznymi morelami, proste i szybkie w przygotowaniu. To najprostszy na świecie przepis na bardzo wilgotne i pyszne ciasto z morelami. Aby je zrobić nie potrzebujesz nawet miksera. Do środka wyłożyć morelowe nadzienie (przepis poniżej).
Paski ułożyć na górze nadzienia w formie kratki i połączyć je z ciastem wyłożonym na bokach tarty.
Kruche ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wylewamy ciasto, układamy morele (możemy lekko zamieszać łyżką aby się zatopiły w cieście) i posypujemy migdałami. Gdy ciasto ostygnie to posypujemy je cukrem pudrem. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy. Brzegi tarty zawinąć do wewnątrz.
Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć na foremkę wysmarowaną masłem zostawiając miejsce na brzegach, ok. Dzisiaj w pracy zostałam wyedukowana i uświadomiona przez kolegę, że dzisiejsze przyjęcia weselne organizowane są z jakimś motywem przewodnim. Upieczone ciasto posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami. Smaki dyni i jabłek intrygująco się przenikają i uzupełniają, tworząc niezapomnianą kompozycję.
Kiedy już raz zrobicie to ciasto, na dobre zagości w Waszych domach. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Dokladnie kaskasz, z surowym zoltkiem to juz nie jest kruszonka.
Tak też zrobiłam, upiekłam proste ciasto z morelami i kruszonką, posypane płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Wyszło pyszne, wilgotne, nie za słodkie, bardzo owocowe. Migdałowa posypka nadała mu uroku i smaku, a cukier puder delikatnie dosłodził.
Teraz jednak postanowiłam upiec ciasto z morelami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.