Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Chruściki zwane faworkami są bardzo dobrym pomysłem na podwieczorek.
Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust -na żółtkach i śmietanie. Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne. Szybkie i puszyste placuszki na śmietanie, które zasmakują małym i dużym łasuchom. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany!
Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Dodane przez irma w: Tylko o kuchni. Zbliżają się święta i bardzo chciałabym zrobić na Wigilie śledzie w śmietanie. Może ktoś zna dobry, wypróbowany przepis.
Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.
Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Chruściki to jedno z lepszych frykasów jakie znam, no może nie wyprzedzają moich ulubionych Rogalików z wiśniami, ale mogę dumnie powiedzieć, że zajmują u mnie drugie miejsce. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Jakiś czas temu zapoznałam was z Faworkami drożdżowymi, ale chruściki według mnie są lepsze. Chruściki są tradycyjnym ciastem w Polsce, które jada się w trakcie karnawału. Postanowiłam wypróbować jeden z przepisów, który znalazłam w książce od jakiegoś czasu leżącej na półce w moim pokoju.
Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące.
Przepisy z kategorii chruściki. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto. Cześć, mam na imię Róża.
Pieczenie ciast to moja pasja, uwielbiam, kiedy słodycze mają „to coś”, są nie tylko pyszne, ale sprawiają, że chce się powiedzieć UAU! Zawijam w folie i wstawiam do lodówki na godzinę. Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Może i Wy zrobicie w tym roku chruściki na Tłusty Czwartek? Składniki na ciasto: żółtek. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Bardzo łatwy przepis na faworki.
Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną, spirytus, proszek do pieczenia. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. Potrzeba dużo siły żeby ciasto, wytworzyło pęcherzyki powietrza.
Myślę, że jest za dużo mąki i śmietany, za mało żółtek. Ciasto zagniatam i mocno wyrabiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.