czwartek, 14 czerwca 2018

Faworki na jogurcie naturalnym

Faworki na jogurcie naturalnym 223. Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia-Marty. Słodkie, chrupiące faworki na jogurcie to troszeczkę inna wersja klasycznych chruścików. Chyba każdy jako dziecko uwielbiał się nimi zajadać!


Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Najczęściej przygotowywane w domach w czasie karnawału, z okazji tłustego czwartku.

Składniki: 2g mąki pszennej tortowej. Już jutro Tłusty Czwartek! Jeżeli nie macie pomysłu na słodkie przekąski to zachęcam do usmażenia faworków wraz z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Pamiętajcie o tym, że faworki przed podaniem należy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy nożem lub radełkiem paski o szerokości ok. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor.

Nie wiem, czy zdążę jeszcze z pączkami, bardzo mam ochotę dopełnić tradycji, ale z czasem będzie kiepsko. Póki co dziś jeszcze faworki. Na wielu różnych blogach widzę, że nazwy chrust używa się zamiennie z nazwą faworki. Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.


Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań. Pomarańczowe faworki na jogurcie natural Pomarańcza wyszorować. Do dużej miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać.


Pączki na jogurcie, które robi się błyskawicznie, w czasie kiedy na przykład czekamy na ugotowanie ziemniaków do obiadu. Albo dla gości, którzy zapowiedzieli, że wpadną na kawę za pół godziny. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Jogurt naturalny roztrzepać z 2-jajkami i wymieszać z mąką,proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.


Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Mamy najlepszy przepis na faworki, taki prosto od mamy. Można je zrobić nawet przed tłustym czwartkiem, chociaż tego dnia, 28.

Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy. Ze względu na strukturę i składniki są to idealne placuszki jogurtowe dla dzieci. Zamiast jogurtu naturalnego można użyć np.


Naleśniki na jogurcie greckim będą gęstsze i bardziej kaloryczne. Latem naleśniki z jogurtem naturalnym najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Niezbędna do przygotowania ciasta na klasyczne faworki jest śmietana, która nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych.


Zawiera sporo tłuszczu i dodana do jedzenia sprawia, że potrawa staje się ciężkostrawna. Dlatego dobrze jest zastąpić ją jogurtem naturalnym. Według mnie były tylko niewiele twardsze niż glutenowe.


Niektórzy wolą właśnie takie. Spróbujcie i oceńcie sami. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym przepis.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Wizualnie efekt dużo lepszy choć jeszcze nie próbowałam (bułeczki studzą się na kratce) więc nie powiem czy smak wygrywa z razowymi:-). Tak na marginesie muszę dodać, że warto zainwestować w wagę kuchenną (zamierzam nabyć), by idealnie odmierzać proporcje, które przy takiego typu wypiekach są bardzo ważne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty