środa, 6 czerwca 2018

Papryka konserwowa na zime

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Możemy się nią raczyć przez całą zimę.


Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.

Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaczna Pyza. Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce. U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam.


PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam.

Każdą połówkę kroimy na 3-części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- ząbki czosnku, 1- liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-ziarna ziela angielskiego, 3-plasterki marchewki. Najbardziej popularny przepis na weki z papryki to oczywiście leczo, które możemy zimą wykorzystać jako szybki obiad.


Polecane przepisy: papryka konserwowa na zimę Zobacz więcej. Przetwory Konserwowa Brukselka. My nigdy nie robiliśmy nadmiernej ilości szpinaku na zimę,ewentualnie właśnie kilka słoiczków które przechowywaliśmy w pokojowej temperaturze w swojej piwnicy. Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę.


Włożyć do słoików, dopełnić zalewą, na wierzch dać łyżkę oleju. Zakręcić mocno, odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić. Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna.


Polecam prosty przepis na pyszny dodatek do wędlin, jak również dobry składnik do sałatek. Subskrybuj po kolejne przepisy! Szczegółowy przepis na blogu Domog.


Cebulę pokroić w pół plastry i włożyć na paprykę. Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę.

Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. A czym się różni papryka konserwowa od marynowanej. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw.


Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowałam dla Was kilka propozycji sprawdzonych, najlepszych przepisów na przetwory na zimę!


Są to przepisy sprawdzone – takie, które robię każdego roku, część z nich robiła i robi do tej pory moja babcia, mama i dalsza część rodziny. Są naprawdę bardzo smaczne, więc polecam z czystym sumieniem. Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem. Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń.


To też moja ulubiona papryka konserwowa, choć w tym roku nie robię, bo w zeszłym zrobiłam bardzo dużo i jeszcze mam :) Usuń. Buraczki z papryką na zimę. Sałatka z czerwonej kapusty na zimę.


Przepis na papryka konserwowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty