środa, 13 czerwca 2018

Jak kroic ciasto na faworki

Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące.


Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Przepisy, jak zrobić - Smaker.

To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche.


Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Właśnie upiekłaś pyszne ciasto. Wyrabiamy przynajmniej minut, dość brutalnie, tak, by jak najlepiej napowietrzyć ciasto. Choć najchętniej zjadłabyś całe naraz, postanowiłaś dawkować je sobie po kawałeczku - tak długo, jak tylko dasz radę. Jednak po kilku dniach twój ulubiony placek wysycha i staje się czerstwy.


Przyjemność jedzenia z każdym dniem traci na wartości. Do robienia faworków na pewno trzeba się odpowiednio przygotować, ale większość składników jest obecna w każdym polskim domu. Według ekspertów w tej sztuce bardzo istotny jest jednak przepis na samo ciasto, a także jego późniejsze wykonanie i smażenie – to one decydują o tym, czy zrobione faworki faktycznie będą smaczne. Usmazone faworki odsaczyc na recznikach papierowych, a potem ukladac na talerzach i posypac cukrem pudrem.


Przy robieniu faworkow bardzo wazne jest wtloczenie do ciasta jak najwiekszej ilosci powietrza, ktore jest czynnikiem spulchniajacym. Mozna to zrobic uderzajac ciasto walkiem, lub wyrabiajac ciasto mikserem. Z ciasta odrywamy mały kawałek rozwałkowujemy na stole, składamy na pół i znowu wałkujemy, powtarzamy tę czynność kilka razy – ciasto będzie przez to twardsze, ale za to lepiej napowietrzone (to dzięki temu faworki podczas smażenia ładniej urosną).


Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków.

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.


Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Dodane przez monikaw: Tylko o kuchni. Na szerszym końcu układamy nadzienie, zwijamy i na blaszce formujemy rogaliki. Jak przygotować ciasto na faworki? Tajemnica kruchego ciasta na faworki tkwi w jego starannym wyrobieniu oraz - wybiciu.


Po połączeniu wszystkich składników, czyli - przesianej mąki (ok. 2g), jajka, dwóch żółtek, łyżeczki octu oraz cukru pudru (ok. g) - ciasto należy energicznie ubijać wałkiem aż do momentu, kiedy pojawią. Jak kroić ciasta, aby nie przyklejały nam się do noża.


Gdy zastosujemy tę metodę wtedy przekroimy nasze ciasta bez problemu. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu.


Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki.


Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak ładnie pokroić ciasto lub tort. Sposób na ładne pokrojenie ciasta lub tortu szczególnie z polewą czekoladową Przeczytaj!


Ja kulę wkładam czasem do lodówki na pół godziny,dzięki temu ciasto lepiej się wałkuje. Kulę dzielimy na dwie części (będzie łatwiej wałkować), wałkujemy po kawałeczku, jak ciasto na pierogi, powinno mieć grubość około mm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty