czwartek, 14 czerwca 2018

Marynowana kapusta

Na dno wyparzonych litrowych słoików wrzucamy po ziarenek pieprzu, goździki, kawałku laski cynamonu i liściu laurowym. Rozkładamy kapustę, lekko ugniatamy. We wsi Pawły wszystkim znany jest przepis Pani Zenaidy na sałatkę marynowaną z kapusty. Kapustę szatkujemy drobno do miśki.


Robi się ją szybko, a zimą sałatka znika w mgnieniu oka.

Do wykonania będzie nam potrzebna drobno posiekana kapusta, do której dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Całość mieszamy do momentu, aż warzywa. Jest zdrową alternatywą kapusty kiszonej. Nie zawiera bakterii probiotycznych, ale jest prawdziwą bombą witaminową, szczególnie witaminy C. Sałatka z marynowanej kapusty ma świeży, orzeźwiający smak. Przepisy z kategorii marynowana-kapusta.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Potrzeba naZALEWA octowa na sł Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga O bentō i nie tylko.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka marynowana nadziewana kapustą. Dodane przez gappa w: Tylko o kuchni. KAPUSTA CZERWONA MARYNOWANA NA SŁODKO Składniki. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobne piórka cebulkę, paprykę oraz obraną i startą na grubej tarce marchewkę. Usuń twarde, zewnętrzne liście kapusty i przekrój ją na połowy.


Usuń biały głąb, a resztę zetrzyj na drobnej tarce. Startą kapustę rozłóż cienką warstwą i wysyp na nią tyle drobnej soli, aby ją pokryła. Pozostaw kapustę posypaną solą na całą noc (albo przynajmniej na dwie godziny). Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów.


Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli. Jedna z czytelniczek jakiś czas temu zapytała mnie czy mam przepis na sałatkę z czerwonej kapusty ze słoika, niestety nie było jej na blogu.

Czerwona kapusta z poniższej receptury wychodzi naprawdę znakomita. W smaku słodka, aromatyczna, soczysta, po prostu pyszna. Polecam ten przysmak z jakimś mięsem najlepiej orientalnie doprawionym. Sama kapusta może nie wygląda zbyt ciekawie, ale smak jest zdecydowanie orientalny: ostry, lekko imbirowy.


Za delikatny ale wyraźny smak, idealne współgranie z daniami chińskimi i przepyszną chrupkość. Postanowiłam spróbować samodzielnie przygotować taką surówkę. Musiałem się ostatnio zaopatrzyć w spory zapas octu ryżowego, bo zacząłem go zużywać w przerażającym tempie. Eksperymentuję z różnymi gatunkami,co mocno wpłynęło na smak dzisiejszego dania. Papryki umyć i po wyjęciu środków napełnić kapustą.


Ułożyć w czystych wyparzonych słoikach, przekładając przyprawami korzennymi oraz pozostałą kapustą. Marynowana czerwona kapusta. Czosnek obrać, ząbki pokroić na części.


Tradycyjne koreańskie kimchi z kapusty pekińskiej kiszonej w chili. Koreańczycy wierzą, że regularne jedzenie Kimchi zapewnia im długie i zdrowe życie. Jest to podstawa koreańskiej kuchni.


Zawiera dużo błonnika i niewiele kalorii. Wpadłam kilka dni temu na ten pomysł, i bardzo mi się on podoba. Taka brukselka ze słoika nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, podgrzana na patelni z masełkiem i bułką tartą jest pyszna! Przełóż do miski - tak, by kawałki leżały obok siebie, a nie jeden na drugim. Przypraw solą i pieprzem, oprósz cukrem, skrop octem i sokiem z limonki.


Przykryj czymś ciężkim, np. Zawekowana sałatka w słoiku jest gotowa do zjedzenia. Ostry i wyrazisty smak papryki jest łagodzony przez delikatny i słodki smak kapusty, dlatego też warto je połączyć w sałatkę i zakonserwować w słoiku.


Wypróbuj ten przepis wegetariański, a odkryjesz nowy smak, którego dotąd nie znałaś.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty