czwartek, 21 czerwca 2018

Łatwa strucla makowa

Strucla makowa - porady. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Nie ma jak zapach ciasta drożdżowego na święta. Drożdżowa strucla makowa. Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie.

Bardzo smaczna i stosunkowo łatwa strucla. Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Przygotowujemy je tradycyjnie w Wigilię rano lub dzień wcześniej. Ciasto makowe zawijane bez wyrastania. Przepis na świąteczny makowiec.


Moja strucla makowa jest wyśmienita, bo zachowana jest idealna proporcja maku do ciasta. Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Polecane przepisy: łatwa i szybka strucla makowa Zobacz więcej.


Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu.


Z podanego przepisu upieczecie makowce, każdy po ok. Możecie również przygotować mniejsze makowce, które łatwo będzie komuś podarować lub po prostu zamrozić. Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Właśnie zrobiłam masa makowa super ale ciasto dramat rozłaziło się przy każdej próbie zawinięcia.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy strucla makowa. Doskonały przepis jak upiec takie ciasto. Makowiec, makownik, strucla makowa, rolada makowa. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok.


Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Roladę przełożyć do blaszki (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) o wymiarach 14×cm.

Wyrośniętą struclę naciąć przez środek nożem (strucla ładnie rozłoży się na boki). Sprawdzony przepis na drożdżowa strucla makowa od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! A strucle, gdy mają dużo maku często pękają, ale w sumie nie nadają się do niczego innego jak tylko do jedzenia (jak to mawia moja sąsiadka), więc nie ma co się przejmować.


Rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.


Według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra.


Puszyste, drożdżowe ciasto z dużą ilością maku i bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość. Do rondelka wsypać mak, zalać wrzącą wodą nieco ponad (ok.cm) poziom maku. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. Upieczona strucla makowa przeszła moje oczekiwania.


I tu powinnam kolejny raz podziękować mojej zagorzałej fance, która od czasu do czasu podsyła mi pomysły. Na cieście rozsmaruj masę makową. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Delikatnie zmieszaj wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto za pomocą miksera na niskich obrotach. Do mieszanki dodaj cukier waniliowy, który nada wypiekowi intensywny smak.


Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty