czwartek, 7 czerwca 2018

Faworki moje gotowanie

Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Idealny chrust musi być kruchy, chrupiący, nie za twardy. W środku każdego paska zrobimy nacięcie (wycinamy szparę), przez które przekładamy (przewlekamy) jeden koniec ciasta.


Układamy na podsypanej mąką stolnicy jeden obok drugiego. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki z dwóch stron na złoty kolor.

Nic nie zmieniałam w przepisie. Klasyczne i serowe, z nadzieniem lub bez. Karnawał trwa, a więc i sezon na pączki! Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dodane przez errata w: Tylko o kuchni.


Witam serdecznie mam pytanko dotyczace przygotowywania potraw z tzw. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zachciało mi sie gotować. Moje Ekspresje Kulinarne. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego i smażone na oleju, jak pączki. Najczęściej przygotowywane w czasie karnawału.


Dwa sposoby przygotowania. Moja pasja - moje gotowanie. Ciasto zawiera trochę spirytusu lub 6-proc. Najlepsze faworki kruche jakie znam.


W moim domu faworki piekło się odkąd pamiętam , zawsze w okresie karnawału wszyscy się nimi zajadali. Mama do dziś gustuje w faworkach drożdżowych , my od długiego czasu smażymy właśnie te poniżej. Prezentujemy doskonały przepis na faworki - idealny pomysł na gotowanie w karnawale z dzieckiem. Przeczytaj o tym jak świetnie bawi się dziecko w kuchni. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.

Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Dzisiaj Tłusty Czwartek – zrobiłam faworki.


Zapraszam serdecznie do oglądania, jak się smaży chrust. Jeśli wam się podoba i chcecie więcej filmów, to bardzo proszę o komentarze. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Efektowne faworki w kształcie różyczek.


Smaczna kuchnia w Twoim domu. Na stronie także artykuły kulinarne, forum, przelicznik wag. Zainspiruj się jednym z tysiąca przepisów na kremowe torty, pyszne ciasta i kruche ciasteczka - piecz z Kasią. Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe?


Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Tak przygotowane faworki odkładamy na ściereczkę. Gdy już wszystkie ciastka są gotowe nagrzewamy olej (w garnku powinno być go nie mniej niż cm).


Gotowy chrust smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Gotowe faworki ostrożnie wyławiamy z oleju, układamy na ręczniku papierowym, żeby obciekły z. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem.


Są bardzo proste do zrobienie tylko trzeba mieć odpowiedni, sprawdzony przepis i wiedzieć jak je zwinąć. Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-cm) i długość około cm. Zobacz nasz film to na pewno ci się przyda.


Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty