Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.
Jak zrobić dobre faworki? Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Potwierdzam,sposób z maszynką do mięsa działa.
Dobrze wyrobione ciasto nie okleja maszynki,samo odchodzi. Na drugi dzień tak samo dobre,jak nie lepsze. Polecam,dziękuję za przepis! Napoje Kawa na dzień dobry. Wszystkie składniki wymieszać.
Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Oceń przepis aby doradzić innym! Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.
Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Fatalny przepis, za dużo mąki. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Składniki w żaden sposób nie chcą się skleić i dać wyrobić na jednolitą, plastyczną masę. Po prawie godzinie ugniatania ciasto poszło do kosza.
Halina Kołda Odpowiedz 30. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.
Chrusty faworki jak kto woli,delikatne i chrupiące do kawy :) min średnie tanie. Karnawał to czas słodkości. Oj baby baby , wy już nawet zapomniałyście gotować. Dzisiaj zapraszamy na chrusty.
Pączki karnawałowe z nadzieniem Kluko. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa.
Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj).
Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem idzie już z górki, bo po. Inne faworki – wytrawne i pieczone.
Wystarczy, że blachę wysmarujesz dokładnie tłuszczem i upieczesz ciastka na złocisty kolor. Sprawdź nasz przepis na to, jak zrobić faworki (chrust). W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty.
Oto najlepsze przepisy na. Jest na to kilka sposobów. Jej przepis jest najlepszy. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków. Smażyć na złoty kolor, po około - sekund z każdej strony.
Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu mamuśki i chrusty wychodzą troszkę pulchniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.