To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się na przykład na szwedzki stół podczas przyjęcia. Farsz z mielonego mięsa (może być indyk lub szynka wieprzowa) doprawiam czosnkiem, suszonym oregano, papryką i kminem rzymskim. Ser ścieramy na tarce razem z ogonkami.
Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki. Szczypiorek drobno kroimy.
Starty ser z ogonkami łączymy ze szczypiorkiem i doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Układamy na wysmarowanej blaszce. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku o temp. Ciekawym pomysłem na przystawkę przygotowaną w piekarniku jest przepis na zapiekane pieczarki z serem.
Co więcej, pieczarki to obfite źródło potasu i fosforu oraz witamin, takich jak witamina PP, Bi B2. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Pieczone pieczarki z mielonym kuminem, kolendrą, ostrą papryką smakują ach, no fantastycznie, no po prostu fantastycznie.
Tymczasem te popularne grzyby można zamienić w smaczne danie, które z dodatkiem pieczywa i innych warzyw sprawdzi się jako kolacja lub lunch. Szynkę i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szybkie, smaczne i robią się praktycznie same :) min łatwe tanie. Oczyścić pieczarki, główki zostawić a nóżki posiekać i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą oraz czosnkiem i przyprawami.
Jak ostygnie dodać do surowego mielonego. Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym? Jeśli szukacie interesujących przepisów na smaczne pieczarki, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.
Zajdziecie pomysły na faszerowane, nadziewane lub grillowane pieczarki, które możecie zrobić w krótkim czasie. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Możesz wykonać je na wiele różnych sposobów. Zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Gotowe faszerowane pieczarki podawaj z sosem tysiąca wysp, czyli.
Ja bardzo lubię robić je na kolację. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące.
Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy kilka minut cebulę i pokrojone nóżki. Wsypujemy bułkę tartą, drobno starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wbijmy jajko.
Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed wstawieniem do piekarnika pieczarki warto rozłożyć luźno po całej blasze. Pieczemy przez około 40min w piekarniku rozgrzanym do 1stopni co jakiś czas mieszając, aż pieczarki nabiorą ładnego, złotego koloru.
Dzięki temu będą się piekły, a nie gotowały. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości. Farsz: nóżki pokroić w kosteczkę, wędlinę pokroić w kosteczkę i cebulkę w kosteczkę. Farsz udusić na patelce na łyżce oleju i dodać przyprawy do smaku (ok. pół małej łyżeczki wegety, a pieprzu żeby było ostre). Są pyszne i proste w wykonaniu.
Można zrobić je na obia kolację, święta czy każdą inną okazję. Można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub jako dodatek do obiadu. Można podawać je także z sosami lub surówkami. Ponadto mogą być serwowane jako przystawki lub przekąski w ciągu dnia bądź na przyjęciach. Kto lubi – dodaje kieliszek ulubionego wina do popicia.
Sery można podmieniać i wykorzystywać te co w lodówce, a nawet kupić specjalnie. Przepis na romantyczną kolację we dwoje. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać.
Tak przygotowane pieczarki mogą być pysznym obiadem ale też kolacją czy przekąską w pracy lub na imprezie. Grzyby oczyszczamy i usuwamy z nich nóżki (najłatwiej wykręcić). Każdą pieczarkę solimy i pieprzymy.
Do środka pieczarki nakładamy tartą mozzarellę a na wierzch układamy kawałek plasterka boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.