poniedziałek, 25 czerwca 2018

Jaka ryba najlepsza po grecku

Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku i jest najlepsza do tej potrawy? Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda.


Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.

Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada. W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.

Najlepsza ryba po grecku Tak jak w Rosji nigdy nie słyszano o pierogach ruskich, tak Grecy łapią się za głowę, gdy widzą rybę po grecku. Nawet nie próbuję dochodzić, czy nazwy tych dań pochodzą z zapyziałych czasów braku wszystkiego, a przede wszystkim kreatywności w kuchni, czy może wynikają z jakichś kompleksów, że co. Jaka jest najlepsza ryba po grecku?


Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie.


Najlepiej smaży się panga, aczkolwiek jest bardzo niezdrowa, ta ryba to jeden wielki śmietnik. Dlatego wybierz filety z mintaja- gorzej się smaży, ale jest zdrowszy niż panga. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.


W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa. Dowiedz się: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz?


Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.


Planuję dziś zrobić rybę po grecku z filetów.

I w sumie mam dwa pytania: jaka ryba z filetów mrożonych oprócz dorsza będzie dobra? Całe życie wyjadałam tylko sałatkę, myśląc, że jest tam karp. Dopiero lata temu odkryłam Amerykę i dowiedziałam się, że Mama daje do niej dorsza, mintaja lub sandacza.


Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują starszym i młodszym. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Być może jakiś miłośnik kuchni greckiej, który chciał zostawić jej ślad w kulinariach polskich.


I bardzo dobrze, bo danie to jest smaczne, pożywne i łatwe w wykonaniu. Oto jak ją przyrządzić, żeby zadowoliła wymagające podniebienia. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.


Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Najlepsza ryba po grecku?


Ryba jest delikatnie oprószona. Aromatycznie przyprawiona, podawana z duszonymi warzywami. Ten niezwykle prosty przepis to prawdziwy klasyk na stole.


Oto nasz sposób na przyrządzenie doskonałej ryby po grecku. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Nie wiem czy to nie jest najlepsza ryba po grecku jaką jadłam #128512;. Niektóre linki znajdujące się w naszym serwisie, mogą prowadzić do zewnętrznych stron internetowych, które nie jesteśmy w stanie kontrolować, w związku z tym niniejsza polityka prywatności, nie ma tam zastosowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty